Pakistan sørger etter skolemassakre

Terrorangrepet mot skolen i Peshawar øker presset på pakistanske politikere og offiserer som lenge har vært tolerante overfor de militante opprørerne i grenseområdene mot Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspolitikeren Sherry Rehman sier mange fremtredende pakistanske politikere lenge har unnskyldt Talibans aktiviteter i Pakistan.

– Men nå må folk slutte å være tvetydige og i stedet stå samlet i nasjonale tragedier, sier hun til Reuters.

Les også: – Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

Minst 144 mennesker, deriblant 132 barn, ble drept da opprørere fra Taliban i Pakistan (TTP) angrep Army Public School i Peshawar i Pakistan tirsdag.

Elevene på skolen er barn av offiserer og andre ansatte i det pakistanske militæret, og angrepet var ifølge Taliban hevn for militærets offensiv mot opprørere i de urolige, klanstyrte områdene nordvest i landet.

Bakgrunn: Blodbad da terrorister stormet skole i Pakistan

Varsler gjengjeldelser

Landets forsvarssjef Raheel Sharif har allerede signalisert at terrorangrepet vil bli gjengjeldt. Og onsdag kunngjorde statsminister Nawaz Sharif at myndighetene vil gjeninnføre bruk av dødsstraff i terrorrelaterte saker.

Sharif har erklært tre dagers landesorg og beskriver angrepet som «en nasjonal tragedie utløst av villmenn».

– Dette er et nasjonalt tap, sier han.

Les også: Fredsprisvinneren: – De drepte er våre alles barn

Verden har reagert med avsky mot hendelsen der væpnede menn kledd i militæruniformer stormet skolen og gikk fra rom til rom mens de skjøt og drepte barn. Tallet på døde har steget til 144 etter at tre personer døde onsdag av skadene.

I tillegg er over 120 såret og tallet på døde kan stige ytterligere.

De aller fleste ofrene ble begravet tirsdag og onsdag.

Les også: Brende: Angrep mot barn er avskyelig

Ber Allah hevne

Over hele Pakistan ble ofrene for massakren minnet onsdag, og det var demonstrasjoner mot Taliban i mange byer.

På sykehuset Lady Reading i Peshawar hadde fortvilte foreldre stimlet sammen mens de så sine egne sårede barn ankomme sykehuset i blodige skoleuniformer.

Sajid Khan, onkelen til ett av ofrene, sier til nyhetsbyrået AFP at den ti år gamle nevøen hans hadde planer om å bli lege, men at Gud isteden plasserte ham i en kiste.

– Vi kan ikke hevne terroristene, men vi ber om at Allah gjør det, sier han.

Se også bildene: Flere hundre elever holdes som gisler

Jaktet på elever

Shahrukh Khan, som dukket under pulten sin sammen med klassekamerater da fire væpnede menn stormet inn i klasserommet, beskriver hvordan han spilte død etter å ha blitt skutt i begge beina.

– Jeg så et par svarte støvler komme mot meg. Denne fyren jaktet sannsynligvis på elever som gjemte seg under benkene, sier 16-åringen fra sykehusengen på Lady Reading.

– Kroppen min skalv. Jeg så døden så nær og jeg vil aldri glemme de svarte støvlene som kom mot meg, sier han.

Personvernpolicy