Rapport: – Menneskerettsbrudd på norske sykehjem

Praksis ved mange norske sykehjem innebærer ulovlig tvang, mishandling og omsorgssvikt, slås det fast i en rapport fra Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Rapporten beskriver at sykehjemsbeboere i Norge er ofre for brudd på grunnleggende menneskerettigheter, skriver Aftenposten. Institusjonen ved Universitetet i Oslo har ansvaret for å følge situasjonen for menneskerettigheter i Norge. I rapporten karakteriseres situasjonen for personer i sykehjem som alvorlig og fordrer umiddelbare tiltak.

Det er andre gang senteret har viet en egen rapport koblet til menneskerettighetene i Norge. Første rapport handlet om isolasjon i norske fengsler.

– Det at vi har valgt å bruke såpass mye tid på en rapport om et menneskerettighetsfelt i Norge, betyr at vi var særlig bekymret for situasjonen i sykehjem, forklarer en av forfatterne, Marit Lomundal Sæther, til avisen.

Omfanget av de ulike formene for menneskerettighetsbrudd er ikke noe rapporten beskriver. Det er 41.000 personer i norske sykehjem. Mange av dem er demente. I rapporten anbefales det at det gjennomføres en kartlegging av bruken av tvang.

Kildene til rapporten har formidlet at mishandling og nedverdigende behandling forekommer i mindre grad enn grov tvangsbruk, noe som ifølge Lomundal Sæther skjer relativt hyppig. (©NTB)

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden