Metanfunn tolkes som mulig livstegn på Mars

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA har funnet jevnlige økninger i metan-nivåene på Mars. På jorda kommer gassen stort sett fra levende vesener, og oppdagelsen tolkes som et mulig livsregn fra den røde planeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye funnene er gjort av NASAs robotkjøretøy Curiosity, som har utforsket området ved Gale-krateret på Mars siden 2012. Også tidligere er det observert varierende nivåer av metan på planeten, både av den europeiske sonden Mars Express og teleskoper på jorda.

NASAs forskere har analysert registreringer gjort av Curiosity over 20 måneder, og funnet ut at det generelle metannivået i Mars-atmosfæren er lavere enn de ventet.

Men målingene viser også at nivåene noen ganger tidobles – i perioder som kan være så korte som 60 Mars-dager. Det har overrasket forskerne, går det fram av en artikkel som publiseres i forskningsmagasinet Science.

– Resultatene tyder på at metan noen ganger produseres eller siver ut nær Gale-krateret, og at gassen raskt spres etter disse episodene er over, heter det i Science-artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mulig forklaring er at metangassen er fanget i iskrystaller, sier professor Sushil Atreya, en av Curiosity-forskerne, til BBC. Når krystallene forstyrres fra tid til annen, slippes gassen ut. Denne teorien gir imidlertid ikke noe svar på hvor gassen kom fra i utgangspunktet, og både levende organismer og naturlige geologiske prosesser nevnes.