– Vi frykter en sjette masseutryddelse

Pandabjørnen er en av artene som står i fare for å utryddes. Illustrasjonsfoto Colourbox.com
Pandabjørnen er en av artene som står i fare for å utryddes. Illustrasjonsfoto Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsetter dagens utryddelsesmønster risikerer vi å miste 75 prosent av artene som lever på jorden de kommende århundrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge vitenskapstidskriftet Nature kan vi være på vei mot en ny masseutryddelse.

Tidligere har det vært fem masseutryddelser av arter i løpet av jordens historie, og forskere regner med at om lag 95 prosent av alle artene som har eksistert de siste 3,5 milliarder årene nå er borte.

Jakt og ødeleggelse av habitater skal være blant hovedårsakene til den fryktede masseutryddelsen, mens den totale påvirkningen av klimaendringene er ukjent.

Les også: Ensom panda fikk TV som trøst

Vanskelig å estimere

Tidsskriftet understreker likevel at det er knyttet stor usikkerhet til artenes fremtid, mye fordi man ikke vet hvor mange arter som eksisterer i dag.

Ulike undersøkelser som forsøker å estimere antall arter viser at det finnes alt fra under to millioner - til 50 millioner ulike arter, skriver Nature.

Tidsskriftet har nå utviklet sin egen grafiske statusrapport om livet på jorden. Her kommer det blant annet frem at 41 prosent av amfibier trues av utryddelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge magasinet trues mange pattedyr og fugler av ødelagte habitater og jakt. Konsekvensene av klimaendringene kan være vanskeligere å forutse, men antagelig vil det også øke utryddelsen.

Les også: Når ikke miljø-mål

Inngrep i naturen truer mangfold

Lars Haltbrekken er leder i Naturvernforbundet. Han er bekymret for masseutryddelse:

– Vi opplever en svært alvorlig masseutryddelse av planter og dyr på kloden. Det er vårt eget livsgrunnlag vi ødelegger. Plantene og dyrene i naturen og samspillet mellom dem gir oss alt vi er avhengig av. De renser luften, vannet vårt, sikrer oss mat, klær, husly og medisiner. Ofte vet vi ikke hva de er verdt før de er borte, og da er det for sent, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Haltbrekken er nesten 2.400 plante- og dyrearter truet av utryddelse bare i Norge. Her til lands er menneskenes inngrep i naturen den største trusselen mot artsmangfoldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom mange år har vi bygget veier, kraftlinjer, kraftverk, hyttefelt og mye annet som har ødelagt viktige leveområder for planter og dyr. I fremtiden vil klimaendringene forsterke utryddelsen, sier Haltbrekken.

Han forklarer at Norge og verden har som mål å stanse tapet av planter og dyr innen 2020, et mål som er utsatt fra 2015 fordi man ikke klarte å gjennomføre det.

– Det er helt avgjørende at vi klarer å ta vare på artene og deres samspill i naturen, sier han.

Les også: Nå kommer milliard-striden om naturens mangfold.

Ønsker økt skogvern

For å bedre norske forhold trekker lederen av Naturvernforbundet frem økt vern av skogen, da halvparten av de truede artene i Norge lever her. I tillegg mener han at vi må sørge for at nye utbygginger ikke ødelegger leveområdene til arter som allerede er truet.

– Et eksempel er elvemuslingen som renser vannet i elvene våre helt gratis. Den er i dag truet av utryddelse på grunn av for mye vannkraftutbygging. Forsvinner den, påfører vi oss selv en kjempekostnad. Da må vi selv gjøre den jobben elvemuslingen gjør helt gratis, sier han.

Et annet eksempel på naturens betydning, er humler og bier. I tillegg til å gi oss honning er hver tredje matbit vi tar avhengig av pollineringen insektene gjør, forteller Haltbrekken.