SD mener jøder og samer ikke er svensker

Partisekretær Björn Söder taler på Sverigedemokraternas kommune- og landstingskonferanse i Vesterås 6. desember. Foto: Per Groth / TT / NTB scanpix.
Partisekretær Björn Söder taler på Sverigedemokraternas kommune- og landstingskonferanse i Vesterås 6. desember. Foto: Per Groth / TT / NTB scanpix.

Jøder og samer kan få bo i Sverige, men de er ikke svensker, mener Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagens Nyheter deler Söder sine tanker om hvem han mener kan kalle seg svensker. Jøder og samer er eksempler på grupper som riktignok kan være svenske statsborgere, men som etter hans mening ikke er svensker med mindre de «assimileres».

– Man må tilpasse seg det svenske og assimileres for å kunne bli svensk, sier SDs partisekretær samtidig som han slår fast at partiet er for et inkluderende samfunn der alle får plass.

Les også: Löfven kalte dem fascister - nå har Sverigedemokraterna nær 18 prosent

Söder vil betale innvandrere for å forlate landet, slik SD foreslår i Malmö.

– Vi må støtte dem som vurderer å flytte tilbake til hjemlandet. Da får vi bedre forutsetninger for å skape et samfunnet med felles identitet, sier han til den svenske avisen.

Uttalelsene møtte søndag skarp kritikk fra blant andre Svenska kommittén mot antisemitism.

– Jeg er jøde og født i Sverige. Jeg er like mye svensk som Björn Söder, sier komitéleder Willy Silberstein, som beskriver Söders resonnement som dypt problematisk.

– Det er et «vi og dem»-tankesett som jeg synes er veldig beskrivende for partiet. Dette stryker antisemittistene med hårene, mener Silberstein.