Meny

1500 nordmenn dør for tidlig på grunn av dårlig luft

– Regjeringen gjør ikke nok for å bedre luften i storbyene

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier arbeidet med å sikre god lokal luftkvalitet er høyt prioritert av regjeringen. Foto:scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svevestøv er en trussel mot helsa, mener forsker. Astma- og Allergiforbundet og Miljøpartiet De Grønne er skuffet over regjeringens innsats. – Høyt prioritert, men utfordrende, svarer miljøministeren.

Disse fem tiltakene vil NAAF se:

1. Differensierte lavutslippssoner i byer, der man må betale ekstra for å føre forurensende kjøretøy.

2. Bedre kollektivtilbud.

3. Belønning av samkjøring. At f.eks. to naboer tar samme bil om de skal samme vei.

4. Bedre feiing og vasking av gatene. Dette forhindrer at svevestøvet blir liggende og virvlet opp igjen gjentatte ganger.

5. Bedre avgiftspolitikk: Insentiver for helsevennlige valg og utvikling av helsevennlige teknologier.

Svevestøv

P10 inkluderer svevestøv med alle partikkelstørrelser mindre enn 10 mikrometer i diameter, også den mindre fraksjonen, fineste og mest skadelige som er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter (Pm 2,5).

Det fine støvet går inn i blodet og kommer hovedsakelig fra ufullstendige forbrenninger og skyldes ofte vedfyring, i tillegg til trafikk.

Lørdag skrev ABC Nyheter at storbyene i Europa sliter med luftforurensning.

Langvarig eksponering for svevestøv er så helseskadelig at det er skyld i rundt 458.000 for tidlige dødsfall på ett år i Europa, ifølge ny rapport fra European Environment Agency (EEA). Av disse regner forskerne med at rundt 1500 er nordmenn.

Cristina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning, som har bidratt til rapporten, mener svevestøv utgjør en betydelig helserisiko i norske storbyer, og hun etterlyser politisk vilje til å ta tak i problemet.

Det samme gjør Norges Astma- og Allergiforbund og Miljøpartiet de grønne.

– At nesten en halv million mennesker i Europa dør for tidlig som følge av luftforurensing er ekstremt dramatisk og bekrefter at vi må gjøre omfattende grep på kort tid, sier Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne til ABC Nyheter.

Hun mener funnene er et klart bevis på at et mer miljøvennlig samfunn også vil gi store helsegevinster.

Les også: Høyre vil straffe forurensende kjøretøy i Oslo

Vedfyring og veitrafikk

Fint svevestøv er partikler med en diameter mindre enn 2,5 mikrometer, såkalte PM 2,5. Dette regnes som farligere enn grovt svevestøv. Det fine støvet går inn i blodet og utgjør størst helserisiko.

Vedfyring og trafikk er hovedårsakene, ifølge Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, som er en av hovedforfatterne bak den nye rapporten. Kalde vintre, med mye vedfyring, gjør at nivået av svevestøv er høyest om vinteren i Norge.

Les også: – 450.000 dør for tidlig

Opoku i Miljøpartiet De Grønne mener det viktigste tiltaket for å løse utfordringene å sette fart på overgangen til nullutslippsbiler. Hun mener det om få år bør være uaktuelt å bruke bensin- og dieselbiler i sentrale strøk.

– Men det er heller ikke nok med en overgang til klimavennlige biler. Biltrafikken må også reduseres kraftig i byområdene for å redusere mengden svevestøv, sier hun.

– Liten politisk vilje

Opoku påpeker at Miljøpartiet De Grønne ikke er motstandere av vedfyring, men tviler likevel ikke på at mye vedfyring, i urbane strøk, på de kaldeste vinterdagene bidrar til at luftkvaliteten blir svært dårlig.

Partiet har ingen ferdig løsning på dette problemet, men Opoku mener at både lokalpolitikere og rikspolitikere har et ansvar for å finne konkrete grep som kan begrense problemet.

– Høyre og Arbeiderpartiet har vist skuffende lite vilje til å gjøre noe med disse utfordringene i store norske byer. Dette blir en viktig sak for Miljøpartiet De Grønne i tiden som kommer, sier hun.

Les også: Kina til kamp mot forurensning

Sendte bekymringsmelding

Heller ikke Norges Astma- og Allergiforbund mener det gjøres nok for å ta tak i problemene med luftforurensning i norske byer.

Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch er ikke overrasket over funnene i den nye EEA-rapporten. Han viser til tall fra Nordisk ministerråd som anslår at om lag 9000 mennesker i Norden dør en tidlig død på grunn av luftforurensinger.

Gleditsch etterlyser flere tiltak fra regjering og kommuner og mener også at de ikke gjør nok for å møte forurensningsutfordringene. Han forteller at NAAF tidligere har sendt en bekymringsmelding til ESA, organet som sørger for at land overholder EØS-regelverket.

– Vi valgte å sende bekymringsmeldingen da våre tall viste at den norske befolkningen ble utsatt for et ulovlig høyt nivå av forurensning. Norge brøt forurensningsforskriften, sier han.

ESA konkluderte i 2013 med at Norge faktisk brøt direktivet og ba regjeringen redegjøre for saken. NAAF ble skuffet over regjeringens respons i januar 2014.

– Regjeringen Solberg tok ikke den dårlige luftkvaliteten i norske byer på alvor. De fikk en gyllen mulighet til å rette opp tidligere års forsømmelser fra det offentliges side, og ta et tydelig grep. Den muligheten lot de dessverre gå, sier han.

Les også: ESA: – Farlig høy forurensing i mange norske byer

Eksplosjon av astma og allergi

I tillegg til svevestøv trekker Gleditsch frem NOx-gasser (nitrogenoksid), og særlig NO2 (nitrogendioksid) som en vesentlig helserisiko.

– For høye NO2-utslipp er spesielt relatert til bruk av dieselbiler. Gassen er skadelig for luftveiene og kan på lang sikt gi sykdommer som astma og KOLS, men også hjerte- og karsykdommer, sier han til ABC Nyheter.

I tillegg forsterker gassen symptomer hos mennesker som allerede har overfølsomhetssykdommer som astma, forklarer han.

I dag lider 1,5 millioner mennesker i Norge av astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer. Dette er et tall som har økt betraktelig de seneste årene blant annet på grunn av luftforurensning, overdreven bruk av unødvendige kjemikaler i hverdagsprodukter og dårlige inneklima.

– Hatt problemer i mange år

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier arbeidet med å sikre god lokal luftkvalitet er høyt prioritert av regjeringen. Hun understreker at de står overfor en utfordrende problemstilling.

– Vi har i mange år hatt problemer med overskridelser av grenseverdiene for lokal luftkvalitet i norske byer, sier Sundtoft til ABC Nyheter i en epost.

– Generelt har vi sett en nedadgående trend i luftforurensningen de senere årene. Likevel har det vært overskridelser av grenseverdiene for både svevestøv (PM10) og NO2 i de største byene, også i denne perioden, forsetter hun.

Miljøministeren viser til at ESA har åpnet en sak mot Norge for brudd på luftkvalitetsdirektivet, og forteller at Norge ikke er alene om denne problemstillingen; Europakommisjonen innledet i januar 2013 sak mot 17 EU-land.

– Som vi har redegjort for i et brev til ESA, følger Miljødirektoratet opp arbeidet med tiltaksutredninger tettere, og det er blant annet utarbeidet veiledning til kommunene, sier ministeren.

– Kommunene har ansvar

Miljøministeren forklarer at lokal luftkvalitet er regulert i forurensningsforskriften, hvor det er satt grenseverdier for blant annet svevestøv og nitrogendioksid. Disse grenseverdiene er juridisk bindende, og kommunen har fått ansvar for å sørge for at det iverksettes tiltak som sikrer at kravene overholdes. De som eier anlegg, har også et selvstendig ansvar for å iverksette tiltak.

– Flere kommuner allerede har iverksatt en rekke tiltak, men noen har etterlyst ytterligere og mer målrettede virkemidler. Regjeringen har derfor iverksatt utredninger for å vurdere behovet for ytterligere virkemidler for å nå direktivets grenseverdier, sier hun.

Sundtoft viser til at det i tillegg er satt nasjonale mål for arbeidet med lokal luft. Hun forteller at disse målene er strengere enn grenseverdiene og skal vise myndighetenes ambisjonsnivå på dette området over tid.

For å få bedre oversikt over både utslipp og effekter knyttet til lokal luftforurensning, er Miljødirektoratet i samarbeid med Vegdirektoratet og Folkehelseinstituttet i gang med å etablere et nasjonalt beregningsverktøy for lokal luft, forklarer hun.

– Dette vil kunne forenkle kommunenes arbeid med lokal luftkvalitet, og bidra til å sikre at målrettede tiltak iverksettes, sier miljøminister Tine Sundtoft til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Siste nytt
11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus