Europeisk rapport om luftforurensning:– 450.000 dør for tidlig på grunn av dårlig luft

Luftforurensing er et problem i Europa. Fra og med 1. januar 2015 blir det forbudt å fyre med ved i ildsteder i Paris. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Luftforurensing er et problem i Europa. Fra og med 1. januar 2015 blir det forbudt å fyre med ved i ildsteder i Paris. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langvarig eksponering for svevestøv er så helseskadelig at det er skyld i over 450.000 for tidlige dødsfall på ett år i Europa, ifølge ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedfyring og trafikk er hovedårsakene. Byene er derfor nesten alltid verst, sier Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, til ABC Nyheter.

Hun er en av hovedforfatterne av en ny luftskvalitetsrapport fra European Environmental Agency (EEA).

Rapporten beregner at luftforurensning var skyld i 458.000 for tidlige dødsfall i Europa i 2011.

Seniorforskeren forklarer at helseeffektene ofte er hjerte- og lungesykdommer. Kreft er ikke tatt med i beregningen.

– Det er relativt lavt nivå av helsefarlig luftforurensing i Norge sammenlignet med Sentral-Europa, men man regner med at det forekom om lag 1500 for tidlige dødsfall i Norge på grunn av eksponering til svevestøv, sier hun.

Rapporten sammenligner målestasjoner for luftkvalitet i Europa.

Resultatene viser at oppimot 95 prosent av befolkningen i byer utsettes for konsentrasjoner av visste typer miljøgifter som er over Verdens helseorganisasjons anbefalte grenseverdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest mennesker utsettes for høye verdier av forurensing i storbyer i land som Italia, Tysland og Frankrike, mens de høyeste nivåene måles i Sentral-Europa i land som Polen, Tsjekkia og Nord-Italia.

Bakgrunn: Uklart hvor mange som dør av dårlig luft

Overskrider anbefalte grenseverdier

Seniorforsker Cristina Guerreiro ved Norsk Institutt for luftforskning mener svevestøv kan utgjøre en vesentlig helserisiko. Foto: Ingar NæssSeniorforsker Cristina Guerreiro ved Norsk Institutt for luftforskning mener svevestøv kan utgjøre en vesentlig helserisiko. Foto: Ingar Næss

Forsker Cristina Guerreiro forklarer at såkalt svevestøv og ozon er de luftforurensningene med størst helseeffekter i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fint svevestøv er partikler med en diameter mindre enn 2,5 mikrometer, såkalte PM 2,5. Dette regnes som farligere for helsa enn grovt svevestøv med større partikler.

Det fine støvet går inn i blodet. Partiklene kommer hovedsakelig fra ufullstendige forbrenninger og skyldes ofte vedfyring, i tillegg til trafikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge blir det ofte mye vedfyring og nivået av svevestøvet er derfor høyest om vinteren her, sier hun til ABC Nyheter.

Etter EUs regelverk regnes ikke nivåene i Norge som kritiske, men de overskrider de anbefalte grenseverdiene til WHO. Seniorforskeren understreker at svevestøvet har en skadelig effekt på helsen her til lands også, men påpeker at risikoen varierer fra person til person.

Les også : – Nesten 1 av 10 barn får astma på grunn av ...

Mest i byer og tettsteder

Problemet gjelder særlig de største norske byene og tettstedene, sier Guerreiro og forklarer at forurensingen varierer innenfor byene.

– Når det er kaldest og folk fyrer mest er det også ofte stabilt vær, hvor forurensingen lett blir liggende og akkumuleres, sier hun.

Benzo(a)pyren er en av de farlige komponentene i svevestøv. Den oppstår ved ufullstendig forbrenning, særlig fra ved og kullfyring, og utslippene har ifølge Guerreiro økt med en femtedel fra 2003-2012 i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror dette kan ha flere årsaker, deriblant tanken om at vedfyring er mer miljøvennlig enn bruk av strøm, noe som ikke er tilfellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økt benzo(a)pyren de siste årene kan være et resultat av en klimabevisst tankegang, der man bruker biobrensel (ved) i stedet for strøm til oppvarming av hus, eller økonomisk tankegang etter finanskrisen. Begge kan ha bidratt til at ved- og kullfyring er blitt mer populært, sier hun.

Les også: Livstruende luftforurensning

– Betydelig helserisiko

Den store miljøfienden, bakkenært ozon, måles det ikke så høye nivåer av i Norge. Det øker ved høyere temperatur og er derfor høyest om sommeren og i varmere land.

Forskeren forteller at man tidligere har underestimert effekten av luftforurensing. Hun mener det er viktig at Norge tar problemet på alvor.

– Luftforurensinger utgjør en vesentlig helserisiko. Vi burde få ned bruken av fossilt brennstoff og få mer fjernvarme for oppvarming av hus i tettsteder. Alle tiltak som gjør oppvarming av hus mer energieffektive er bra. Det handler ofte om politisk vilje, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan være kreftfremkallende

Guerreiro jobber nå på et prosjekt som estimerer helseeffektene av eksponering av luftforurensning i Europa, inkludert benzo(a)pyren (BaP).

– BaP er en kreftfremkallende miljøgift, som kommer hovedsakelig fra vedfyring i Norge og fra ved- og kullfyring i Europa, sier hun.

EEA inkluderte ikke krefttilfeller i sine beregninger. Resultatene fra prosjektet er ikke klare.

– Forurensing i form av svevestøv og BaP er noe vi absolutt burde se nærmere på. Da tenker jeg særlig på bruk av vedfyring, sier Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, til ABC Nyheter.