Nobelaktivisten løslatt – politiet anker til lagmannsretten

Adan Cortes Salas ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Adan Cortes Salas ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Oslo tingrett ville løslate Adan Cortes Salas (21) mot daglig meldeplikt. Politiet anket til lagmannsretten, og nobelaktivisten må derfor bli sittende til fengslingsspørsmålet er endelig avklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cortes vil bli holdt fengslet inntil anken er behandlet av lagmannsretten, trolig først mandag. Politiet har bedt om og fått oppsettende virkning, hvilket betyr at mannen som stormet scenen under nobelseremonien, blir sittende på Trandum inntil videre.

– Jeg forstår at politiet bare gjør jobben sin, men dette er min frihet. Nå må jeg tilbake til Trandum. Det er ikke en dårlig plass, men det er ikke å være fri. Jeg må bare vente og respektere alle avgjørelser, sa 21-åringen til VG etter at tingrettens kjennelse var klar.

Frykter han skal stikke

Politiet ønsker å holde mannen fengslet til han blir sendt ut av landet, fordi de mener det er stor fare for at han skal unndra seg iverksettelse av utsendelsesvedtaket, i praksis at han skal stikke av og bli værende ulovlig her i landet.

Politiadvokat Nora Eek-Nielsen viser til at mexicaneren oppholdt seg i Norge i rundt tre uker før han søkte asyl, dagen før nobelseremonien. Det er i seg selv et brudd på plikten man har til å søke asyl «uten ugrunnet opphold».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er mannen nå straffet etter at han vedtok boten på 15.000 kroner for ordensforstyrrelse.

Retten: Uvanlig sak

Oslo tingrett mener imidlertid at saken til Cortes skiller seg fra de mer ordinære sakene som omhandler fengsling etter utlendingsloven. Riktignok er det objektivt sett grunnlag for fengsling, men grunnlaget ligger i det nedre sjiktet, mener retten. Samtidig kom det fram under fengslingsmøtet andre forhold som gjorde at retten falt ned på å løslate mannen mot daglig meldeplikt.

Retten mener scenestormingen først og fremst var «politisk og idealistisk motivert, til forskjell fra den typen straffbare handlinger som normalt påberopes» når det er snakk om brudd på utlendingslovens paragraf 106.