Borch: – Har fått trusler om at jeg skal dø

DRAPSTRUET: Sandra Borch provoserte mange da hun onsdag la ut et bilde på Instagram iført en pelsjakke. Foto: Instagram/Sandra Borch
DRAPSTRUET: Sandra Borch provoserte mange da hun onsdag la ut et bilde på Instagram iført en pelsjakke. Foto: Instagram/Sandra Borch
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartipolitikeren Sandra Borch trekker seg fra debatt om pelsdyrindustrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte senterpartipolitikeren Sandra Borch har blitt truet på livet etter at hun gikk ut og støttet pelsbøndene.

Borch skulle torsdag kveld deltatt i «Debatten», men NRK melder samme ettermiddag at politikeren trekker seg etter på ha mottatt en drapstrussel på telefon.

– Det har vært et heftig døgn for å si det mildt. Det at jeg får drapstrusler er ikke noe nytt, men da er det mer generelle om at jeg bør slaktes og dø. Her var det direkte tidfestet når jeg skulle dø, sa Borch til NRK tidligere i dag.

Les også: – Jeg angrer ikke

– Et menneske med følelser

Det var på Instagram Senterparti-politikeren først fortalte om truslene.

 INFILTRERTE INDUSTRIEN: Dyrevernsaktivist Frank Nervik utga seg for å være interessert i å starte en pelsgård. Slik fikk han innpass i pelsdyrindustrien i Norge. Foto: Privat INFILTRERTE INDUSTRIEN: Dyrevernsaktivist Frank Nervik utga seg for å være interessert i å starte en pelsgård. Slik fikk han innpass i pelsdyrindustrien i Norge. Foto: Privat

«Jeg stiller på debatten på NRK i kveld til tross for drapstrusler om at jeg skal dø under sending. Ikke fordi jeg ikke blir redd, men fordi jeg ikke vil trues til taushet i en vanskelig sak. Ps. Jeg er et menneske med følelser.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha lagt ut meldingen har Borch likevel valgt å trekke seg.

Debatten om alv av pelsdyr har igjen blusset opp etter at NRK Brennpunkt tirsdag denne uken sendte dokumentaren «Pels».

Les også: Vandalisme etter NRK-dokumentar

Infilterte pelsdyrindustrien

Dyrevernsaktivist Frank Nervik infiltrerte pelsdyrindustrien og besøkte i alt 17 pelsgårder og filmet til sammen 144 timer ved hjelp av et skjult kamera. Filmen skildrer det som oppfattes som brudd på pelsdyrforskriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom to år utga han seg for å være interessert i å starte en pelsgård.

– Pelsdyrnæringen er en lukket og hemmelighetsfull næring og tidligere avsløringer har blitt bortforklart som lite representative. Jeg har hatt lite tiltro til det glansbildet næringen har presentert av seg selv utad, og ville derfor inn og se med egne øyne hvordan forholdene var, sa Nervik til ABC Nyheter onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmen kan man ifølge Mattilsynet, som reagerte sterkt på flere forhold i filmen, se feil håndtering av dyr.

Les også: – Pelsbønder kan tjene på avvikling

– Ikke representativt

Opptakene viser blant annet dyr med gamle og store sår, noe Mattilsynet mener viser respektløs og dårlig behandling av dyrene.

Norges pelsdyralslag mener opptakene som er gjort av dyreaktivisten ikke er representativt for næringen som har rundt 300 pelsdyrgårder i Norge.

– Nei, heldigvis ikke. Dette er en film som er laget av dyreaktivister som vil ha næringen avviklet. Tallene til Mattilsynet viser noe helt annet. Sammenlignet med annet husdyrhold ligger vi under på sykdom og skadefrekvens, til tross for at vi blir kontrollert oftere, sier organisasjonens informasjonssjef Guri Wormdahl til NRK Brennpunkt.