Meny

USA i skammekroken etter rapport om CIA-metoder

USAs president Barack Obama vil ikke stille noen for retten, men lover å rette opp feilene som USA gjorde da CIA brukte brutale avhørsmetoder mot fanger under krigen mot terror – metoder som Senatets etterretningskomité mener besto av ren tortur. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus mener at CIAs brutale avhørsmetoder har undergravd USAs moralske autoritet. Over hele verden fordømmes amerikanernes fangebehandling.

– Sjefen har konkludert med at bruken av teknikkene som blir beskrevet i denne rapporten, har ført til en betydelig undergraving av USAs moralske autoritet, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, på en pressekonferanse onsdag.

Uttalelsen kom dagen etter at Senatet offentliggjorde en rapport der CIA blir kraftig kritisert for å ha brukt metoder som besto av regelrett tortur mot personer som ble tatt til fange i krigen mot terror etter 11. septemberangrepet i 2001.

Les også: Senatet slakter effekten av CIA-tortur

– Aldri mer

Rapporten har vakt skarpe reaksjoner verden over, både i land som Iran og Kina, og fra vestlige allierte, som Tyskland og EU-kommisjonen.

– Et slikt omfattende brudd på våre liberale, demokratiske verdier må ikke skje igjen, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Også Afghanistans nye president Ashraf Ghani, en viktig samarbeidspartner for amerikanerne, reagerer sterkt. Han kalte onsdag inn til pressekonferanse i all hast for å ta avstand til metodene som CIA brukte mot fanger i hemmelige fengsler verden over i årene etter 11. septemberangrepet i 2001.

– Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre slike handlinger og umenneskelig tortur i dagens verden, sa Ghani.

Les også: Sjokkrapport om CIA-tortur

Kinesisk refs

Kina brukte anledningen til å be amerikanerne gå i seg selv og «oppriktig respektere og rette seg etter internasjonale konvensjoner».

Mens Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei erklærte at USA er et «symbol på tyranni mot menneskeheten» i en Twitter-melding.

FN mener at de brutale avhørsteknikkene, som simulert drukning, rektal mating og lenking av nesten nakne fanger til kalde betonggulv, er et brudd på folkeretten og de internasjonale menneskerettighetene.

Les også: – CIA truet fange med boremaskin

Neppe for retten

Menneskerettsgrupper rundt omkring i verden krever nå at president Barack Obama, som stanset avhørsmetodene, må sørge for at de ansvarlige stilles for retten. Men det kommer neppe til å skje.

Ifølge en tjenestemann i det amerikanske justisdepartementet er det ingenting i Senatets rapport som kan endre beslutningen om at ingen skal stilles for retten.

Obamas talsmann understreker at USA har vilje til å rette opp sine feil.

– Det er viktig at folk forstår at USA er villig til å erkjenne sine feil og være så oppriktig som mulig om vår innsats for at disse feilene ikke skjer igjen, sier Josh Earnest.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus