Meny

Politiet refses etter svikt i Nobel-sikkerhet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet måtte onsdag innrømme at en svikt i sikkerheten rundt nobelseremonien førte til at en 21 år gammel mexicansk student kunne ta seg opp på scenen i Oslo rådhus.

– Ikke akseptabelt, mener sikkerhetssjefer.

Den mexicanske studenten, som søkte asyl i Norge tirsdag, er pågrepet og siktet for hendelsen under nobelseremonien onsdag.

– Politiet gjennomfører onsdag kveld avhør av mannen for å få klarhet i de ulike sidene ved personligheten og hans motiv for å gjennomføre handlingen, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Ifølge TV 2 reiser studenten for tiden rundt i Europa. På sin Facebook-side hylles han for det som trolig er et politisk stunt, og flere takker ham for motet og tapperheten han viste.

Da han kom opp på podiet, sa han til fredsprisvinner Malala Yousafzai: «Vær så snill, Malala, (...) Mexico». Antakelig viste han til de 43 studentene som trolig ble drept i Mexico i høst, og som har skapt stor politisk uro i landet.

Kunne enkelt blitt forhindret

– Ut ifra mine egne erfaringer kan jeg si at det som skjedde på prisutdelingen er en hendelse som absolutt ikke er akseptabel. Dette er en hendelse som med enkle, kjente sikkerhetstiltak absolutt kunne ha vært forhindret, sier administrerende direktør Harald Lilleeide i PSS Securitas til Aftenposten.

Også direktør i det svenske sikkerhetsselskapet Gothia, Stellan Kjellberg, understreker at konsekvensen av sikkerhetssvikten kunne vært svært alvorlig.

– Det er grunn til å se på sikkerhetsrutinene umiddelbart. Man må forebygge situasjoner der noen kan komme så nær at man kan gå til fysisk angrep, sier Kjellberg.

Les også: Mann stormet nobelseremonien

– Kunne vært tettere på

Oslo-politiet innrømmer at håndteringen av selve situasjonen ikke var god nok.

– Det er et sikkerhetsbrudd som ikke skulle skjedd, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse i Oslo politihus onsdag ettermiddag.

21-åringen rakk å stå på scenen i nær tolv sekunder før sikkerhetspersonell førte ham vekk fra podiet. Det er for lang tid, innrømmet stabssjefen.

– Dette er en seremoni der fredsprisvinnerne skal stå i fokus, og en seremoni preget av verdighet. Vi kunne valgt å være mye tettere på, men jeg tror ikke det er TV-bilder vi vil sende rundt i verden, sier Fredriksen.

Politiet har allerede gjort endringer i rutinene av sikkerheten rundt fredsprisarrangementet, noe som trolig dreier seg om en ekstra billett- og ID-sjekk.

Nær statsministeren

Under seremonien satt mannen på 22. rad, og skal ifølge personer som var til stede gjentatte ganger ha reist seg under seremonien. Til tross for dette fanget han ikke sikkerhetsvaktenes oppmerksomhet.

Her kan du lese alle sakene fra onsdagens utdelinger

Han skal så ha tatt følge med fotografer som var på vei opp til scenen, men stoppet opp rett ved siden av statsminister Erna Solberg og en rekke andre statsråder. Da han gikk opp på scenen, tok Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland først tak i studenten, før sikkerhetsvakter kom opp på scenen og førte ham med seg bak i lokalet og la ham i bakken.

Snek seg forbi billettkontroll

Politiet antar at mexicaneren, som ankom Norge 26. november, kom seg inn ved å følge andre som passerte billett- og ID-kontrollen. For å komme videre inn i rådhuset må man passere en sperring med røntgenmaskin og bøyle. Der ble 21-åringen tatt til side for en ekstra sjekk, og det ble da søkt med håndsøker på vedkommende.

– Han hadde med seg fotoapparat, en mobiltelefon og et nøkkelknippe. Det er fysisk umulig å passere dette punktet med våpen eller våpenlignende gjenstander, fastslo Fredriksen.

Politiet tror at mannen må ha båret det mexicanske flagget på kroppen da han kom igjennom sikkerhetskontrollen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus