Meny

– Jeg angrer ikke

INFILTRERTE INDUSTRIEN: Dyrevernsaktivist Frank Nervik utga seg for å være interessert i å starte en pelsgård. Slik fikk han innpass i pelsdyrindustrien i Norge. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyrevernsaktivist Frank Nervik angrer ikke på at han infiltrerte pelsbransjen.

– Jeg har full forståelse for at folk føler at jeg har misbrukt deres tillit.

Det sier dyrevernsaktivist Frank Nervik til ABC Nyheter etter at dokumentaren om pelsindustrien ble sendt på NRK tirsdag kveld. 

Gjennom to år utga han seg for å være interessert i å starte en pelsgård. Aktivisten besøkte i alt 17 pelsgårder og filmet til sammen 144 timer ved hjelp av et skjult kamera. Filmen skildrer det som oppfattes som brudd på pelsdyrforskriften.

– Pelsdyrnæringen er en lukket og hemmelighetsfull næring og tidligere avsløringer har blitt bortforklart som lite representative. Jeg har hatt lite tiltro til det glansbildet næringen har presentert av seg selv utad, og ville derfor inn og se med egne øyne hvordan forholdene var, sier Nervik.

Les også: Listhaug reagerer sterkt på dokumentar om pelsdyr

– Misbrukt folks tillit

ULOVLIG: I dokumentaren kunne man blant annet se det Mattilsynet mener er ulovlig avliving av mink. Foto: Piraya filmULOVLIG: I dokumentaren kunne man blant annet se det Mattilsynet mener er ulovlig avliving av mink. Foto: Piraya film

I filmen kan man ifølge Mattilsynet, som reagerte sterkt på flere forhold i filmen, se feil håndtering av dyr.

Opptakene viser blant annet dyr med gamle og store sår, noe Mattilsynet mener viser respektløs og dårlig behandling av dyrene.

– Vi er forskrekket og forbannet når vi ser dette. Vi ser dyr som behandles respektløst og dårlig, Dyr med gamle og store sår, og holdninger til dyrevelferd som er totalt uakseptable. Vi ser også klare lovbrudd, for eksempel sår som ikke er behandlet, at man holder dyrene i halen, og håndteringen av dyr under inseminering i strid med regelverket, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet Ole Fjetland til NRK.

Etter at dokumentaren ble vist har Nervik fått flere negative reaksjoner.  

– Det har gått på at jeg har misbrukt folks tillit og at jeg har fremprovosert et uærlig bilde av næringen. Jeg har full forståelse for at folk føler at jeg har misbrukt deres tillit, det har jeg gjort, men jeg reagerer sterkt på å bli anklaget for å vise frem et uærlig bilde av næringen. Det har jeg absolutt ikke gjort, sier han.

Les også: – Pelsbønder kan tjene på avvikling

– Ikke representativt

Ifølge Norges pelsdyralslag er opptakene som er gjort av dyreaktivisten på gårdene som ble vist i dokumentaren, ikke er representativt for næringen som har rundt 300 pelsdyrgårder i Norge.

– Nei, heldigvis ikke. Dette er en film som er laget av dyreaktivister som vil ha næringen avviklet. Tallene til Mattilsynet viser noe helt annet. Sammenlignet med annet husdyrhold ligger vi under på sykdom og skadefrekvens, til tross for at vi blir kontrollert oftere, sier organisasjonens informasjonssjef Guri Wormdahl til NRK Brennpunkt.

TILSYN: Dette opptaket viser det en bonde betegnet som tilsyn. På et motordrevet kjøretøy mens han mater dyrene. Foto: Piraya filmTILSYN: Dette opptaket viser det en bonde betegnet som tilsyn. På et motordrevet kjøretøy mens han mater dyrene. Foto: Piraya film

Wormdahl innrømmer likevel at dokumentarfilmen viser uakseptabel behandling av pelsdyr.

– Det som er viktig å få fram, er at filmen er laget av en dyreaktivist. Han vil avvikle husdyrhold. Det han har gjort er å filme med skjult kamera i vår næring, og gått ut og inn av gårder, sier hun til NRK.

Les også: Vandalisme etter NRK-dokumentar

Angrer ikke

Nervik forteller at han allerede i forkant av dokumentaren opplevde å få negative reaksjoner.

– Pelsdyrnæringen kom i forkant av filmen med noe jeg oppfattet som en svertekampanje mot meg og filmen. Men etter at jeg tok kontakt med næringen og informert om hva jeg hadde gjort, har jeg ikke blitt kontaktet av dem personlig.

– Angrer du på at du infiltrerte pelsdyrnæringen?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg er ganske sikker på at jeg ville angret hvis jeg hadde latt være. De i næringen jeg har snakket med har fortalt meg at de ikke har fryktet avvikling, de tror ikke politikerne vil ta den beslutningen uten nye avsløringer fra dyrevernere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus