Meny

Yousafzai: – Jeg er stemmen til 66 millioner jenter

Jeg forteller min historie, ikke fordi jeg er unik, men fordi jeg ikke er det, sa Malala Yousafzai i Oslo rådhus onsdag. Jeg er stemmen til 66 millioner jenter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er ikke en enslig stemme, jeg er mange. Jeg er de 66 millioner jentene som ikke går på skole, sa Malala Yousafzai i sitt nobelforedrag i Oslo rådhus onsdag.

Hun sa hun er ydmyk over å motta en så dyrebar pris, og takket for brev og kort fra hele verden. Hun takket også foreldrene sine, og påpekte at hun tror hun er den eneste mottakeren av nobelprisen som fortsatt slåss med brødrene sine.

– Jeg ønsker at det skal være fred overalt, men brødrene mine og jeg jobber fortsatt med saken, sa hun.

Les også: Satyarthi: – De er våre barn

– Pris til alle barn

Malala Yousafzai sa seg også beæret over å dele prisen med indiske Kailash Satyarthi.

– Denne prisen er ikke bare til meg. Den er til de glemte barna som vil ha utdanning. Og de redde barna som ønsker fred. Og de stemmeløse barna som vil ha endring, sa 17-åringen.

Hun fortalte at hun har tatt med seg de to skolevenninnene som ble skutt samtidig som henne i oktober 2012, Shazia Ramzan og Kainat Riaz, til Oslo. Med seg har hun også tatt flere andre jenter som hun har truffet gjennom arbeidet i Malala-fondet, fra Pakistan, Syria og Nigeria. De jobber også med jenters rettigheter og muligheter til å få en utdanning.

Les også: Mann med flagg avbrøt nobelseremonien

Ligninger i henna

– Utdanning er en velsignelse i mitt liv, og en nødvendighet, sa Malala.

Hun fortalte om hvordan hun elsket skolen og ny kunnskap da hun vokste opp i Swat-dalen i Pakistan.

– Jeg husker at vennene mine og jeg pleide å dekorere hendene våre med henna til spesielle anledninger. I stedet for å tegne blomster og mønstre malte vi matematiske formler og ligninger, sa hun.

– Vi tørstet etter utdanning fordi vår framtid fantes akkurat der i klasserommet. Vi ville gjøre foreldrene våre stolte og gjøre ting som noen mener bare gutter kan, sa hun.

– Men til Swat, som var full av skjønnhet og turisme, dit kom terrorismen, 400 skoler ble ødelagt. Alle led, alle våre drømmer falt i grus. Utdanning var ikke en stolthet lenger, men en forbrytelse. Da min verden endret seg, gjorde mine prioriteringer det også: Jeg kunne være taus og vente på å bli drept. Den andre var å stå opp og risikere å bli drept. Jeg bestemte meg for det siste, sa Malala Yousafzai, til dundrende applaus.

– Vet du ikke at det første ordet i Koranen betyr «Les», fortsatte skolejenta med adresse til terrorister som forbyr utdanning i religionens navn.

Hun nevnte også den islamistiske Boko Haram-militsen som terroriserer deler av Nigeria og bortfører og dreper barn og ungdommer i sitt hat til utdannelse.

Les også: Fredsprisvinnerne får audiens på Slottet

FN-mål

Malala opplyste at hun gir prispengene sine til fondet som er oppkalt etter henne, for å hjelpe jenter til å få kvalitetsutdanning.

Hun hadde et klart budskap til verdens ledere: Gratis utdanning av god kvalitet, både grunnskole og videregående, må bli en del av de nye FN-målene for utvikling når dagens tusenårsmål utløper i 2015.

– Noen vil si at dette ikke er praktisk mulig, eller at det er for dyrt, eller for vanskelig. Eller til og med umulig. Men det er på tide at verden tenker større, sa hun.

Hun påpekte at vi ikke trenger bruke tid på å overbevise verdens toppledere om at det er viktig med utdanning, ettersom de selv sender barna sine til gode skoler. Men vi må kreve at de handler, understreket hun.

Hun stilte også spørsmål til verden:

– Hvorfor klarer de landene vi kaller sterke å skape så mye krig, mens de er elendige til å skape fred? Hvorfor er det så lett å skaffe våpen, og så vanskelig å skaffe bøker? Hvorfor er det så lett å bygge stridsvogner, men så vanskelig å bygge skoler?

– La oss være de siste

Hun avsluttet talen med en oppfordring til andre barn og unge om å gjøre slutt på barnearbeid, barneekteskap og krig.

– Kjære brødre og søstre, la oss bli den første generasjonen som bestemmer seg for å bli den siste. De tomme klasserommene, de tapte barndommene, bortkastet potensial – la disse tingene være over med oss. La oss bygge en bedre framtid akkurat her og nå, sa hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus