Meny

Mann stormet nobelseremonien

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som tok seg opp på scenen og avbrøt Nobel-seremonien i Oslo onsdag, var ikke blant de inviterte gjestene.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård er enig med statsminister Erna Solberg (H) i at det er beklagelig at en demonstrant kom seg opp på podiet i Oslo rådhus.

– Vi har sikkerhetskontroll for våpen og farlige gjenstander, så heldigvis hadde han bare med seg kamera og flagg, sier politidirektøren på vei ut fra rådhuset, der han deltok som gjest under utdelingen.

Politidirektoratet skal sammen med Oslo politidistrikt og PST gå nærmere gjennom det som skjedde.

Politiet holdt en pressekonferanse om saken i politihuset i Oslo onsdag ettermiddag.

Les også: Svensk ekspert: – Alvorlig sikkerhetssvikt i Oslo

Stanset av Jagland

Den unge mannen gikk opp på scenen med et stort mexicansk flagg da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland forsøkte å stanse ham før han ble fjernet av sikkerhetsvakter.

Mikrofonene plukket opp deler av det han sa til fredsprisvinneren. «Vær så snill, Malala. (...) Mexico», er det mulig å høre under applausen fra publikum som klappet for den 17 år gamle prisvinneren.

Følg seremonien i live-senteret nederst i saken

«Vi har hatt en uønsket hendelse i forbindelse med fredsprisutdelingen, hvor en person har markert seg. Personen er tatt hånd om. Det er kontroll på stedet, og politiet jobber med å sjekke de faktiske forhold rundt dette», skrev politiet i en pressemelding.

Flagg og kamera

Av TV-bildene går det fram at mannen hevet et stort mexicansk flagg. Mannen hadde også et kamera rundt halsen. Han ble lagt i bakken og påsatt håndjern av flere politifolk, både sivile og uniformerte.

Det er foreløpig ikke kjent hva som er hans motiv, eller hvordan han kunne komme så nær prisvinnerne. Politiets undersøkelser tyder på at mannen er en mexicansk student som kom til Norge i slutten av november og søkte om asyl 9. desember, dagen før nobeloverrekkelsen.

Politiet går nå gjennom videoovervåking for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi kontrollen.

– Undersøkelser viser at han gikk gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen, opplyser politiet.

Ifølge NTBs reporter utenfor rådhuset ble mexicaneren tatt hånd om av flere politifolk. De presset ham opp mot veggen utenfor inngangsdøren i borggården før han ble fjernet fra området.

Solberg: – Skal ikke skje

Statsminister Erna Solberg er ikke fornøyd med at mannen klarte å komme seg opp på podiet.

– Jeg oppfattet det som at det var en som forsøkte seg på en politisk demonstrasjon. Vi må finne ut hva som skjedde, for dette skal ikke skje. Vi bør ha bedre sikkerhet enn dette, slo Solberg fast etter seremonien.

Oslos ordfører Fabian Stang var også til stede i rådhuset, men tar opptrinnet med ro.

– Det vil alltid være noen som prøver å fremme sin sak. Det er jo det fredsprisvinnerne står for, å fremme sin sak. Det å gjøre det på andres arrangement er jo ikke så hyggelig, men vi er rolige i forhold til det. Vi konsentrerer oss om vinnerne. Det var en nydelig seremoni, sa ordføreren etter prisutdelingen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus