Meny

Forskning viser at dyr blir stresset på vei til slakteriet

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyr som blir transportert til slakteriet blir mer stresset enn dyr som slaktes hjemme på gården, viser forskning.

Stressede dyr påvirker ikke bare dyrevelferden, men kan også gå ut over kvaliteten på kjøttet, skriver Aftenposten.

– Det er alltid et mål å unngå stress før slakting. Vi har en moralsk forpliktelse til å redusere stressbelastningen for husdyr til et minimum, sier forsker Rune Rødbotten i Nofima til avisen.

Gårdsslakt

Han har studert mørhet og kvalitet på kjøtt og målt hva som gir seigt og tørt kjøtt. Sammen med dyrevelferdsforsker Cecilie M. Mejdell fra Veterinærinstituttet har han og andre studert hvordan slakteprosessen påvirker stress og kvalitet på kjøttet hos lam. De fant blant annet ut at lam som ble slaktet på gården, viste mindre uro og hadde lavere nivå av stresshormonet kortisol i blodet.

– Dyr som slaktes på gården, unngår en del stressfaktorer som vanlige slaktedyr blir utsatt for, fastslår Mejdell.

Forskningen Rødbotten har foretatt, viser imidlertid at selv om dyrene blir noe stresset av transport og forholdene på slakteriet, er likevel ikke nivåene av en slik art at de påvirker kjøttets kvalitet eller smak negativt. Han har avdekket at slakteprosessen er bedre kontrollert på faste slakterier. Undersøkelser har avdekket at temperaturen i mobile slakterier er høyere, noe som kan påvirke bakteriemengdene i kjøttet.

Mange forhold

Ifølge Mejdell påvirker en rekke forhold dyrenes stressnivå, blant annet av- og påstigning til og fra slaktebil, kjørestilen til sjåføren og svingete veier. Andre faktorer som spiller inn, er blanding av dyr fra ulike gårder før slaktingen og om de håndteres av mennesker de kjenner. Sterke lyder, lukter eller en ekstra natt på slakteriet kan virke skremmende på dyrene og dermed gjøre dem mer stresset.

I en tredje undersøkelse på lam på Gol fant forsker Elin Rasten Brunsdon i Animalia ingen forskjell i smak på dyr som var mer eller mindre stresset før slakt.

– Vi forventet egentlig å finne en forskjell både på stekeskorpe, i smak og saftighet i og med at ytterpunktene ble valgt, sier Brunsdon til avisen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus