Meny

6.000 barn hyller fredsprisvinnerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før fredsprisseremonien i Oslo rådhus møter Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi norske skolebarn på Redd Barnas fredsprisfest.

– Tusen takk alle! Jeg er så glad for å være her sammen med den unge generasjonen. Dere gir meg så mye energi, mer enn Red Bull, jeg vil bare bli her hos dere og kose meg! sier Malala til de mellom 6.000 og 7.000 barna som har møtt opp utenfor Nobels Fredssenter, der Redd Barnas fredsprisfest var i gang onsdag formiddag.

Les også: Norges Fredsråd: Malala-hyllest kan virke hyklersk

Følg dekningen direkte nederst i saken

– Må stå sammen

Sammen med Kailash Satyarthi svarte hun på spørsmål fra norske skolebarn.

– Vi må ta vare på hverandre og støtte hverandre, og tenke på barn i andre land som ikke får gå på skole. La oss stå sammen for barn som ikke får utdanning, så vi får se den dagen når alle barn får utdanning av god kvalitet, fortsatte 17-åringen, som er den yngste fredsprisvinneren gjennom tidene.

Sathyarthi fortalte om hvordan han som femåring ble klar over at mange fattige barn ikke får gå på skole, og ble engasjert i kampen mot barnearbeid.

– Dere er veldig heldige barn. Dere har gode lærere, gode skoler og gode foreldre, dere kan drømme! Slik er det mange barn som ikke har det. De blir kidnappet, solgt og må jobbe i fabrikker og gruver. Noen ganger jobber de kanskje med å lage ting som dere bruker, sa han til barna.

Av barn, for barn

Festen er ikke bare for barn, det er også barn som står bak arrangementet. Festkomiteen består av tolv sjuendeklassinger fra Sagene og Lindeberg skoler. De har planlagt festen, og har samlet inn spørsmålene til fredsprisvinnerne.

Alle femte- til åttendeklassinger i Oslo var invitert til festen. Den ble dessuten overført direkte til Grieghallen i Bergen, der 1.200 barn fra vestlandshovedstaden deltok. Også flere andre steder i landet var barn samlet til fest.

Satyarthi var glad for at så mange barn hadde møtt opp.

– Dere er unge, dere er ikke morgendagen, dere er dagen i dag! Verden er i trygge hender, for dere bryr dere om andre barn, og jeg hilser dere, sa han.

– En festdag

Dette er det 18. året på rad at Redd Barna hyller vinnerne av Nobels fredspris.

– Dette er en stor festdag, to verdige vinnere av fredsprisen skal feires. De kjemper for saker som berører flere hundre millioner barn verden rundt. Derfor har vi flyttet den utendørs for å få plass til flest mulig, sier generalsekretær Tove Romsaas Wang i Redd Barna til TV 2.

Mens barna ventet på de viktigste gjestene, fredsprisvinnerne selv, underholdt artister som Sval, Angelina Jordan Astar og tryllekunstneren MagiCurty. Også kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus deltok på festen, sammen med Oslo-ordfører Fabian Stang.

Se Norske Talenter-Angelina fremføre «What a wonderful world»:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus