– Pelsbønder kan tjene på avvikling

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelsbønder regner med store erstatninger fra staten dersom regjeringen går inn for styrt avvikling av bransjen. Totalt kan regningen komme på over syv milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tar det for gitt at det blir betydelige erstatningsbeløp om avvikling skulle bli en realitet, sa leder i Norges Pelsdyravlslag, Bertran Trane Skadsem, til Nationen da rapporten ble kjent.

Men hvor mye bøndene kan regne med avhenger av beregninger av fremtidig inntjening. Disse tallene knytter det seg stor usikkerhet til.

Kan koste milliarder

15. desember skal Regjeringens pelsdyrutvalg legge fram en utredning om næringens fremtid. Utvalget har blant annet fått en rapport fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

I denne står det at prisen for å avvikle norsk pelsdyrnæring kan komme opp i over syv milliarder kroner, dersom bøndene skal få full erstatning, melder NRK.

Grunnlaget for utregningen er regnskapstallene for 2012, da pelsdyroppdrettere hadde en timelønn på over 650 kroner, skrev Nationen i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye skinnpriser ga stor inntjening i pelsdyrnæringen de siste årene. Ifølge rapporten var timelønnen 404 kroner i 2011, og 657 i 2012. Til sammenligning hadde bønder som driver med sau og storfe en timelønn på 97 og 92 kroner i snitt, skriver NRK.

Dette kan imidlertid endre seg frem mot en eventuell avvikling. Gjennomsnittsprisene på pels ble halvert fra 2013 til 2014, noe som blant annet skyldes at Kina slo ned på organisert smugling av nordiske skinn.

Les også: Pelsverksted utsatt for vandalisme etter NRK-dokumentar

Tre av fire lagt ned

Det er rundt 350 årsverk knyttet til pelsdyroppdrett i Norge. I tillegg kommer 100 årsverk i fôrproduksjon, foreningsarbeid og veterinærer tilknyttet næringen, ifølge NILF.

I år fikk pelsdyrbøndene over 40 millioner i tilskudd fra staten, men prisene norske pelsfarmere har fått for sine minkskinn det siste året dekker for mange kun produksjonskostnadene.

Tre av fire norske pelsfarmer er lagt ned de siste 15 årene, ifølge en oversikt laget av Dyrevernsalliansen.

Bakgrunn: Listhaug reagerer sterkt på dokumentar om pelsdyr