Meny

Pistorius-saken skal opp i Høyesterett

Oscar Pistorius må gå en ny rettsrunde i Sør-Afrikas Høyesterett etter at påtalemyndighetens anke av dommen ble tatt til følge. Her er Pistorius under starten av rettssaken mot ham i mars i år. Foto: Kim Ludbrook / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten får ta dommen mot Oscar Pistorius for uaktsomt drap til høyesterett i Sør-Afrika. Det avgjorde en dommer onsdag.
Fakta om Pistorius-saken

* 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria.

* Pistorius (28) sier han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet.

* Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap. Rettssaken åpnet 3. mars i Pretoria.

* 11. september ble han frikjent for overlagt og forsettlig drap, men funnet skyldig i uaktsomt drap.

* 21. oktober ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.

* 3. november anket påtalemyndigheten både kjennelsen og dommen i saken.

* Onsdag 10. desember avgjorde dommer Thokozile Masipa at påtalemyndigheten får anke saken til høyesterett i Sør-Afrika.

* Pistorius har amputert begge bein, men har vunnet seks gull i løping i Paralympics med proteser. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Dommer Thokozile Masipa kom fram til at påtalemyndigheten får anke frifinnelsen av Pistorius for overlagt og forsettlig drap.

– Jeg kan ikke si at det er usannsynlig at anken vil lykkes i høyesterett, sa Masipa da kjennelsen ble gitt onsdag.

Samtidig slo dommeren fast at straffen ikke kan ankes. Oscar Pistorius (28) ble dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp (29).

– Handler om rettferdighet

Påtalemyndigheten er glad for onsdagens avgjørelse.

– Vårt argument var at han burde vært dømt for overlagt drap, og da burde blitt dømt til minimum 15 år i fengsel. Det er selvsagt det vi ønsker at skal skje. Dette handler ikke om å vinne – det handler om rettferdighet, sier Nathi Ncube ved påtalemyndigheten til The Guardian.

Straffen på fem års fengsel blir stående inntil videre, men også denne avgjørelsen kan ankes videre. Sør-Afrikas påtalemyndighet uttaler at den vil bruke litt tid på å avgjøre om straffeutmålingen skal ankes videre.

Kan uansett få ny straff

Det meste tyder på at saken nå går til høyesterett i Bloemfontein. Der vil saken gå for lukkede dører.

I høyesterettssaker i Sør-Afrika vitner normalt ingen vitner for retten, og partene trenger ikke å være til stede.

Dersom høyesterett dømmer Pistorius for overlagt eller forsettlig drap, kan straffen på fem års fengsel bli forandret. Ifølge The Guardian har sørafrikansk høyesterett nemlig mulighet til å gjøre om straffen til tross for at dommer Masapi ikke tillot påtalemyndigheten å anke straffeutmålingen.

Har hevdet selvforsvar

Pistorius har hele veien hevdet at skuddene mot kjæresten Steenkamp var i selvforsvar. Kjæresten ble skutt og drept med fire skudd gjennom baderomsdøren i parets bolig. Pistorius har hevdet at han trodde Steenkamp var en innbruddstyv.

11. september i år ble Pistorius frikjent for overlagt og forsettlig drap. Aktor la ned påstand om ti års fengsel, men 21. oktober ble han dømt til halvparten – fem år.

Etter at påtalemyndigheten vant fram med sitt krav om å anke dommen, uttaler Pistorius-familien i en kort kommentar at de retter seg etter kjennelsen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus