Meny

Nobel-festdag for norsk forskerpar i Stockholm

Søndag holdt Edvard og May-Britt Moser sitt nobelforedrag. Onsdag er det duket for prisutdeling og storslått bankett. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens fredsprisen deles ut i Oslo, skal ekteparet May-Britt og Edvard Moser onsdag motta sin nobelpris i medisin. Og på banketten skal May-Britt Moser ha kongen til bords.

Flere har påpekt at Moser var det åpenbare valget til hedersplassen mellom Carl Gustaf og prins Daniel, ettersom hun er den eneste kvinnen blant prisvinnerne som hedres i Stockholm.

Edvard Moser får Jenny Ahlin, riksdagspresidentens kone, som sin borddame.

Indre GPS

Men før banketten, som er en av de store årlige sosietetsbegivenhetene i Sverige, er det tid for ett av høydepunktene i ekteparet Mosers akademiske karriere. Tre dager etter at de holdt sitt nobelforedrag, skal de få det håndfaste beviset på at deres hjerneforskning er det ypperste innen sitt felt for tiden. Deres forskning på såkalte gitter-celler – også omtalt som kroppens indre GPS – forklarer mye om hvordan mennesker orienterer seg.

Under foredraget søndag forklarte Edvard Moser blant annet hvordan gittercellene de får prisen for, danner nye mønstre, eller «kart», i rottehjernen når rottene flyttes mellom ulike rom.

Intens uke

– Jeg tror det blir ei intens uke, men det er jo stas. Jeg gleder meg veldig, samtidig som jeg vet at jeg kommer til å bli veldig sliten. Heldigvis får vi hver vår attendant fra svensk UD, som skal passe på at vi gjør alt rett, sa Edvard Moser til NTB før ekteparet reiste til Stockholm.

Søndag holder de sine nobelforelesninger sammen med mentor og medprisvinner John O'Keefe. Onsdag er det prisutdeling og påfølgende bankett på slottet.

– Jeg pleier ikke å tenke så mye på hva jeg skal ha på meg og Edvard som hater slips, han kommer til å slite. Det er ikke vår stil. Men det blir kjempegøy, tror jeg. Når angsten har lagt seg, la May-Britt Moser til.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus