Meny

Norges Fredsråd: Malala-hyllest kan virke hyklersk

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai signerte gjesteboken på Nobelinstituttet tirsdag. Nobelkomiteen i bakgrunnen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere vestlige toppledere har trykket Malala Yousafzai til sitt bryst, men hyllesten underslår at deres krigspolitikk har styrket fredsprisvinnerens fiender, mener Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

– Nobelpris-medaljens bakside er at vestlige ledere potensielt kan ta modige Malala til inntekt for Vestens feilslåtte krig mot terror, sier Hedda Langemyr fra Norges Fredsråd til Klassekampen.

Langemyr arrangerer onsdag det store fakkeltoget til ære for 17-åringen som ble skutt i hodet av Taliban i 2012, og som har blitt et internasjonalt symbol på kampen mot ekstremisme og for barns og jenters rettigheter.

Følg dekningen nederst i saken

Blant dem som har snakket varmt om Malala er USAs president Barack Obama, de tidligere britiske statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, samt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Langemyr hevder vestlige ledere selv har bidratt til forsterkningen og radikaliseringen av islamistisk ekstremisme. Derfor mener hun man kan stille spørsmål om enkelte vestlige ledere virkelig spiller på lag med Malala eller ikke.

– Slik hyllest kan oppleves hyklersk når den kommer fra vestlige ledere som har spilt sentrale roller i en krigføring som ikke nevneverdig har hjulpet situasjonen for barn, jenter, eller utdanning. De kan ta henne til inntekt for det «vi alle kjemper for». Men vi kjemper ikke alltid for det samme, og i hvert fall ikke med de samme virkemidlene, sier hun.

Fredsprisseremonien for Malala Yousafzai og den andre fredsprisvinneren, Kailash Satyarthi, finner sted i Oslo rådhus onsdag klokka 13.

Les også: Nobel-striden: – Lundestad er arrogant

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus