Meny

Rekordmange har mistet livet i Middelhavet i år

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, fotografert under en pressekonferanse i Genève mandag. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 3.400 mennesker har hittil i år mistet livet i Middelhavet mens de forsøkte å ta seg over til Europa. Tallet er rekordhøyt, fastslår FNs høykommissær for flyktninger.

Siden januar har mer enn 207.000 personer lagt ut på den risikable reisen over Middelhavet for å ta seg til Europa. Det er nesten tre ganger så mange som den forrige toppen på 70.000 personer etter borgerkrigen i Libya i 2011, ifølge en ny rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

De aller fleste legger ut på den farlige reisen i skrøpelige og overfylt farkoster der det som regel mangler både mat, vann og redningsvester.

Store mørketall

Av dem som har lagt ut på reisen, har 3.419 mistet livet. Det er i hvert fall det som er registrert. Men mørketallene er ifølge FN store. Mange flyktninger forsvinner på havet uten at det blir registrert noe sted.

De fleste migrantene starter reisen i Libya, og har kurs for enten Italia eller Malta, hvor de ser etter arbeid. Stadig flere søker også asyl. Blant de mer enn 270.000 migrantene som har reist over Middelhavet i år, er rundt 60.000 av dem syrere, mens over 34.500 er fra Eritrea.

Flyktningmøte

Den største flyktningstrømmen skjer i dag over Middelhavet. Men også flere andre steder i verden forsøker flyktninger å ta seg fram til vanns.

Ifølge FN-rapporten er det registrert til sammen 348.000 båtflyktninger på verdensbasis, blant annet i Rødehavet, Adenbukta, Bengalbukta og i Karibia.

Av disse har minst 4.272 mistet livet.

Tallene ble offentliggjort ved starten av et todagers møte i Genève hvor FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, er vert. Møtet skal handle om hvordan personer som rømmer fra forfølgelse, krig, ustabilitet og fattigdom, og som legger ut på reise på sjøen, kan beskyttes.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus