Meny

– Mange ebola-pasienter kan reddes av væske og salt

EBOLA-BEHANDLING: Væske og salt gitt intravenøst kan redde mange liv i Vest-Afrika, mener forskere. Foto: AP Photo/Antwerp Institute of Tropical Medicine / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ebola-pasienter dør av dehydrering, og enkel behandling med væske og salt kan redde liv, mener forskere.

Ebolaepidemien har krevd over 6000 liv så langt. Totalt 17.145 tilfeller av smitte er rapportert, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Og epidemien herjer fremdeles i Vest-Afrika.

Det blir ofte fremstilt som om det ikke finnes behandling mot den skremmende sykdommen, men det er ikke helt riktig, skriver forskere i legetidsskriftet The Lancet.

Ebolapasienter kan miste fem til ti liter væske i døgnet på grunn av oppkast, diaré og blødning. Dersom ikke væsketapet erstattes, vil mange dø av dehydrering.

Professor Anders Perner fra Rigshospitalet i København og professor Ian Roberts ved London School of Hygiene and Tropical Medicine skriver i en kommentarartikkel at mange liv kan reddes om pasientene behandles med væske og salt, for å bygge opp igjen væskebalansen i kroppen.

Les også: Ny test kan gi eboladiagnose på 15 minutter

– Mye lavere dødelighet i Vesten

Professor Anders Perner forklarer at dødeligheten av ebola er rundt 15 prosent i Vesten, noe som er mye lavere enn i Vest-Afrika. Pasienter som får behandling i Vesten, får intravenøs behandling med væske og salt.

– Det gjør det meget sannsynlig at en mer systematisk og aggressiv væske og blodsaltbehandling vil ha en betydelig effekt på dødeligheten i Vest-Afrika, sier Perner til Videnskap.dk.

Han får støtte fra overlege Lars Østergaard ved Aarhus Universitetshospital, som har ett av Danmarks to senter for mottagelse av ebolapasienter.

Han sier dødeligheten i Vest-Afrika ligger på mellom 60 og 90 prosent, og tror væske og salt-behandlingen kan være en forklaring på hvorfor dødeligheten er så mye lavere i Vesten, men han understreker at dette ikke er vitenskapelig bevist.

– Behandlingen er tilgjengelig i dag

Anders Perner og Ian Roberts argumenterer i sin kommentarartikkel for at denne enkle behandlingen, som er tilgjengelig i dag, er nedprioritert til fordel for satsning på å utvikle vaksiner og behandling som dreper viruset.

– Da utbruddet startet, trodde man det ikke var noe man kunne gjøre om man ikke kunne drepe viruset, sier Roberts til BBC.

Men det ble raskt klart at mange som fikk god medisinsk behandling, inkludert intravenøs væske, i Vesten overlevde, fortsetter han.

Anders Perner understreker at man selvfølgelig skal utvikle vaksiner og andre behandlinger, men at dette arbeidet tar tid, og resultatene er usikre.

– Derfor mener jeg det er risikabelt bare å prioritere de avanserte behandlingene. For her og nå kan vi redde liv med væske- og saltbehandling, sier han til Videnskab.dk.

Les også:Ebola-virus kan overleve i sæd i 82-dager

– Risikabelt med nåler

Organisasjonen Medecins Sans Frontieres (Leger uten grenser) sier til BBC at pasientene oppfordres til å drikke, men at bare de aller sykeste får væske intravenøst, fordi det er medfører smitterisiko for de ansatte å sette nåler i pasientene.

Også Dr. Catherine Hoolihan i Save the Children (Redd Barna) sier det er sikkerhetsrisiko knyttet til å bruke nåler i behandlingsrommene. Forvirrede pasienter vil ikke la dem feste nålene som trengs for å gi væske intravenøst, andre drar dem ut.

Hun sier man også vil trenge flere ansatte, fordi man må ha noen til å henge opp neste pose med væske.

– Men det ville reddet flere liv, sier Hoolihan ifølge BBC.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus