Meny

Senatet: CIA-tortur var virkningsløs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIAs brutale avhørsmetoder mot fanger under krigen mot terror endte flere ganger i ren tortur.
Fakta om hovedfunn i rapporten om CIA-avhør

Rapporten om Central Intelligence Agencys (CIAs) bruk av torturmetoder under avhør av fanger i kjølvannet av 11. september-angrepene ble presentert for Senatet i USA tirsdag.

• CIAs avhørsmetoder førte ikke til at man mer effektivt skaffet etterretningsinformasjon eller gjorde fangene mer medgjørlige.

• CIA brukte unøyaktige påstander om effekten av bruk av disse metodene som begrunnelse.

• Avhørsmetodene som CIA brukte mot fangene, var mer brutale og langt verre enn det etterretningsorganisasjonen orienterte politikere om.

• Forholdene for fangene som ble holdt innesperret, var langt hardere enn det CIA orienterte politikerne om.

• CIA ga i flere omganger uriktig informasjon til justisdepartementet, og hindret dermed en juridisk kontroll og vurdering av praksisen.

• CIA har aktivt forhindret Kongressen innsyn i hvordan de har praktisert avhør.

• CIA har hindret Det hvite hus nødvendig tilsyn og muligheten til å kunne ta beslutninger.

• Ved måten CIA har gjennomført og utført avhørsmetodene, har de vanskeliggjort, i noen tilfeller forhindret sikkerhetsarbeidet for andre statlige byrå og kontorer.

• CIA har hindret tilsyn fra kontrollorganet til CIA.

• CIA lekket gradert informasjon til mediene, inkludert unøyaktig informasjon om effekten av de brutale avhørsmetodene.

• CIA var ikke godt nok forberedt og heller ikke klare da de satte i gang med bruk av de harde avhørsmetodene. Dette til tross for at de seks måneder tidligere var blitt gitt myndighet til blant annet å holde fanger innesperret.

• Det var under hele programmets varighet, spesielt i 2002 og 2003, store mangler og feil i både ledelse og gjennomføring av avhør og pågripelser.

• To innleide psykologer utviklet CIAs harde avhørsmetoder og spilte en sentral rolle i drift, vurderinger og forvaltningen av dette. Innen 2005 var en overveldende andel av CIAs aktiviteter satt bort til andre virksomheter utenfor etterretningsorganisasjonen.

• CIAs fanger ble utsatt for tvangsavhør og teknikker som ikke var godkjent av justisdepartementet, og heller ikke sentralt i CIA.

• CIA holdt ikke skikkelig oversikt over hvor mange som var pågrepet og ble holdt fanget, de holdt personer uten å ha juridisk grunnlag. Regnskapet over hvor mange som ble utsatt for harde avhør, var også unøyaktig.

• CIA klarte ikke å vurdere effekten av avhørsmetodene de brukte.

• Det ble sjelden gitt irettesettelser. Personell ble sjelden holdt ansvarlig for alvorlige og vesentlige brudd, upassende utøvelse av oppgaver, systematisk eller personlig svikt i lederskap.

• CIA ubetydeliggjorde og ignorerte flere interne gjennomganger, kritikk og klager på hvordan avhørene ble utført.

• CIAS program for avhør og innesperring var mislykket og ble avsluttet i 2006. Dette skjedde på grunn av avsløringer og mangel på støtte fra andre nasjoner og rettslige bekymringer.

• CIAs avhørsprogram har skadet USAs anseelse i verden og medført store økonomiske og ikke-økonomiske kostnader.

Og metodene var langt fra så effektive som CIA hevdet, ifølge en rapport fra Senatet.

Metodene bidro ikke til å få fram informasjon som avverget snarlige terrorangrep, slik CIA har hevdet, ifølge rapport fra Senatets etterretningskomité, som ble offentliggjort tirsdag.

Avhørsteknikkene ble tatt i bruk etter terrorangrepet 11. september 2001 på ordre fra daværende president George W. Bush. Både CIA og medlemmer av Bush-administrasjonen har hevdet at avhørsmetodene bidro til at å avsløre en rekke terrorplaner.

Men Senatets etterretningskomité mener i stedet at CIA har kommet med unøyaktige påstander for å villede Det hvite hus og Kongressen om hvor nyttig programmet var.

– Dette dokumentet gransker CIAs hemmelige fengsling av minst 119 personer og bruken av tvangsmetoder under avhør, som i noen tilfeller endte i tortur, sier komitéleder Dianne Feinstein.

Les også: – CIA truet fange med boremaskin

Døde av kulde

I rapporten fremgår det at metodene var langt mer brutale enn hva offentligheten og de folkevalgte fikk vite. Avhørsmetodene ble brukt i hemmelige fengsler i andre land, dit fanger ble brakt etter å ha blitt pågrepet i blant annet Afghanistan.

Enkelte av eksemplene er spesielt grusomme, blant annet da en fange døde av nedkjøling etter å ha vært lenket nesten naken til et betonggulv.

Andre fanger ble nektet søvn i opptil 180 timer, noen ganger med hendene i håndjern over hodet.

Enkelte fikk også mat og vann gjennom endetarmen uten noen medisinsk årsak.

Mørke fangehull

I rapporten beskrives ett av fengslene som et «fangehull», der fangene ble holdt innesperret i totalt mørke og lenket fast i full isolasjon, samtidig som de ble bombardert med høy lyd eller musikk.

En al-Qaida-fange ved navn Abu Zubaydah ble utsatt for simulert drukning hele 83 ganger, og en av gangene endte det med at han ikke lenger var kontaktbar mens bobler steg opp av den åpne munnen hans under vann, ifølge rapporten. Han kom senere til bevissthet.

– Tilhører fortiden

USAs president Barack Obama sier at torturen strider imot USAs verdier.

– Det er derfor jeg utvetydig la ned forbud mot tortur da jeg kom til makten, sier Obama i en skriftlig uttalelse.

– I stedet for å bruke anledningen til å komme med gamle argumenter, håper jeg at dagens rapport kan hjelpe oss til å la disse metodene bli værende der de hører hjemme, i fortiden, skriver han videre.

– Reddet liv

CIA-sjef John Brennan fastholder imidlertid at avhørsmetodene førte til at terrorangrep ble avverget, selv om han innrømmer at det også ble begått feil.

– Metodene førte til at terrorplaner ble avslørt, at terrorister ble pågrepet, og at liv ble spart, framholder han.

CIA mener at avhørene også bidro til en «bedre strategisk og taktisk forståelse av fienden», noe som bidrar til å bekjempe terror den dag i dag.

Rapporten er basert på en fem år lang gransking i Senatets etterretningskomité. Det er uklart om den kommer til å føre til forsøk på å få stilt de ansvarlige for retten. Flere av sakene er allerede foreldet.

Publiseringen har ført til at USA har høynet beredskapen ved amerikanske anlegg verden over i frykt for angrep.

Senatet slakter effekten av CIA-tortur

CIAs brutale avhørsmetoder mot terrormistenkte fanger var virkningsløse og bidro ikke til å få fram informasjon som avverget snarlige terrorangrep, hevder komitéleder Dianne Feinstein.

Se Dianne Feinstein fremlegge rapporten:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus