Meny

Nye asylregler overbeviser ikke Ap

Justisminister Anders Anundsen (Frp) iverksatte mandag forskriftsendringen om asylbarn. Arbeiderpartiet er usikker på om den vil få praktiske konsekvenser. (Arkivfoto: Arbeiderpartiet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye forskriften om lengeværende asylbarn er en videreføring av vår politikk, mener Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen.

Han toner ned betydningen av avtalen som ble framforhandlet fredag og forskriftsfestet mandag.

– Forskriften er i all hovedsak en videreføring av gjeldende regelverk, med enkelte mindre justeringer. Det gjenstår å se hvilke praktiske følger dette får, sier Sivertsen til NTB.

I sin landsstyretale i helgen påpekte Venstre-leder Trine Skei Grande at avtalen aldri hadde blitt inngått med Ap i regjering. SV-leder Audun Lysbakken er langt på vei enig.

– Akkurat nå står Ap igjen som det mest restriktive partiet på Stortinget når det gjelder asylbarn, fastslår Lysbakken på sin egen blogg.

Les også: Færre søker asyl i Norge

– For tidlig å si

Ifølge Redd Barna og Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) innebærer forskriften en reell liberalisering.

– De har tydeliggjort at barnets beste skal vektlegges. Den nye avtalen tydeliggjør også hva som er tunge og lette innvandringskritiske hensyn, altså hvilke ting gjort av foreldrene som er så alvorlig at barnas situasjon ikke kan vektlegges tyngst, sier Janne Raanes i Redd Barna til NTB.

Arbeiderpartiet ser det ikke på samme måten.

– Det er for tidlig å si om dette er en liberalisering eller ikke. Men jeg ser jo at Redd Barna, NOAS, KrF, Venstre og SV påstår det, sier Sivertsen.

Han er uenig i premisset om at en forskriftsfesting måtte til for at barns beste skulle tillegges mer vekt i asylsaker.

– Utlendingsnemnda slo fast i juni 2013 at stortingsmeldingen om barn på flukt var blitt lagt til grunn i asylsaker. Også Høyesterett har brukt stortingsmeldingen som rettskilde, sier Ap-representanten.

– Ikke Frp-politikk

Påstanden om at Arbeiderpartiet nå utgjør ytterpunktet i asylpolitikken og er strengere enn Fremskrittspartiet, kjenner Sivertsen seg ikke igjen i.

– Denne forskriften er ikke dekkende for Fremskrittspartiets politikk. Frp ble presset til å inngå denne avtalen. Partiet mener noe ganske annet enn det som kommer til uttrykk i denne forskriften. Antallet asylbarn som er sendt ut i år, er jo langt høyere enn tilfellet var da vi var i regjering, framholder han.

Han medgir at hensynet til barn er viktig og at dette skal vektlegges, men mener spørsmålet er mer sammensatt enn som så.

– Arbeiderpartiet er opptatt av en rettferdig, rettssikker og konsekvent asylpolitikk. Dette er familier som ikke har rett til beskyttelse i Norge og som oppholder seg i landet ulovlig. Barns beste skal tas hensyn til, men vi kan ikke ha et system der vi belønner dem som lenge nok har unndratt seg utsendelse, med opphold i Norge, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus