Meny

– Husk dette før stormen kommer

KRAFTIG VIND: Det er ventet uvær og mye vind i store deler av landet de neste dagene. Bildet viser hvordan kraftig vind rammet et juletreutsalg i Oslo i desember i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet uvær i hele landet de nærmeste dagene. Rens takrenner og sluk, flytt campingvogn og båter, sikre eller ta inn utemøbler og trampoliner, råder forsikringsselskap.

Det neste døgnet er det ventet uvær over hele landet. Et kraftig uvær er ventet å komme inn over Sør-Norge tirsdag kveld. Det blir kraftigst i løpet av natten og onsdag, ifølge meteorologene.

Det kan bli så kraftig vind at campingvogner og båter på land kan blåse overende.

Også på fjellet er det forventet dårlig vær.

For å være føre var bør folk sikre eiendeler utendørs, råder kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Når det blåser så kraftig som det er meldt i dag og de nærmeste dagene, kan gjenstander som flyr gjennom lufta gjøre stor skade på både personer og eiendom, sier Clementz i en pressemelding.

Bakgrunn: – Det blir full storm

Forsikringsselskapet har følgende råd:

  • Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.
  • Har du sjekket og renset sluk innendørs? Skulle det trenge vann inn i huset, er det viktig at sluk er åpne og tar vannet unna.
  • Ta en vurdering utendørs om det er for eksempel trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene.
  • Husk at campingvogner og båter har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.
  • Har du anledning, se om taket er helt og vil tåle store nedbørsmengder: At det ikke mangler takstein og at annen takkledning er i orden. Etter uværet bør du sjekke taket på nytt.
  • Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.
  • Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig.
  • Hvis det lyner og tordner bør du trekke ut støpslene fra stikkontaktene særlig  på spenningsømfintlige apparater som PC, nettbrett/mobil, TV og router/bredbåndsmodem. If anbefaler alle å ettermontere overspenningsvern hvis boligen ikke allerede har det.

Det er også meldt svært vanskelige værforhold og kjøreforhold på fjellet de nærmeste dagene.

Clementz understreker at det er viktig at bilen er riktig skodd, og råder alle til å følge med på vei- og føremeldingene fra Statens vegvesen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus