Meny

Ankeavgjørelse i Pistorius-saken utsettes

Oscar Pistorius under rettssaken mot ham som startet i mars i år. Om dommeren åpner for ankesak, går det nå mot en ny rettsrunde, denne gangen i Sør-Afrikas høyesterett. Foto: Kim Ludbrook / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen om drapsdommen mot den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius skal ankes eller ikke, er utsatt.
Fakta om Pistorius-saken

* 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria.

* Pistorius (28) sier han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet.

* Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap. Rettssaken åpnet 3. mars i Pretoria.

* 11. september ble han frikjent for overlagt og forsettlig drap, men funnet skyldig i uaktsomt drap.

* 21. oktober ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.

* 3. november anket påtalemyndigheten både kjennelsen og dommen i saken.

* Tirsdag vurderer dommer Thokozile Masipa om det skal åpnes for en ankesak, som i tilfelle vil føres for høyesterett.

* Pistorius har amputert begge bein, men har vunnet seks gull i løping i Paralympics med proteser. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Påtalemyndigheten anket dommen på fem års fengsel, og tirsdag skulle dommer Thokozile Masipa komme med sin avgjørelsen om ankebegjæreingen skulle tas til følge eller ikke. Men dommer Masipa utsatten avgjørelsen til onsdag.

Hun dømte i oktober den 28 år gamle friidrettsstjernen til fem års ubetinget fengsel for uaktsomt drap på Reeva Steenkamp (29) i februar 2013.

Om Masipa beslutter å åpne for en ankesak, vil den bli ført for Høyesterett i byen Bloemfontein, Sør-Afrikas juridiske hovedstad.

Dersom anken avvises, kan Pistorius i teorien overføres til husarrest når en seksdel av straffen, ti måneder, er avtjent. Aktor i saken, Gerrie Neel, har kalt dommen «sjokkerende mild» og «upassende».

– Jeg tror ikke Masipa vil avvise anken, til det er det for mye kontrovers rundt dommen. Det betyr ikke noe hva resultatet av ankesaken blir, det viktige er at dersom ankesaken tillates, vil andre dommere få mulighet til å kommentere beslutningen, sier kriminaladvokat Martin Hood, som har fulgt Pistorius-saken tett.

Pistorius har innrømmet å ha skutt kjæresten Reeva Steenkamp fire ganger gjennom en lukket baderomsdør, men hevder at han handlet i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.

Dersom det åpnes for ankesak, kan det innebære at Pistorius løslates etter bare 49 dager i fengsel, mens han venter på at saken skal opp for retten på ny.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus