– Ti ganger større risiko for hetebølger i Europa

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjansen for ekstremt varme somre i deler av Europa er i dette århundret blitt ti ganger høyere som følge av menneskeskapt global oppvarming, ifølge britiske forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlige somre i middelhavslandene og Sentral-Europa har blitt betydelig varmere. Det betyr økt sjanse for alvorlige hetebølger, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet Nature Climate Change.

I 2004 regnet ekspertene ved Storbritannias meteorologiske institutt seg fram til at menneskeskapte karbonutslipp hadde doblet risikoen for en ekstrem hetebølge om sommeren sammenlignet med det historiske gjennomsnittet.

Statistisk sett inntreffer en slik værsituasjon hvert 52. år. Med dagens varmesituasjon vil en hetebølge imidlertid inntreffe omtrent to ganger hvert tiår, ikke to ganger hvert århundre, ifølge forskerne.

I studien defineres en ekstrem sommer hvor temperaturene er 1,6 grader celsius høyere enn gjennomsnittet for juni til august fra 1961 til 1990.

Det siste tiåret har gjennomsnittlige somre i Vest-Europa blitt 0,81 grader varmere, ifølge studien.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Climate Change. Som tidligere var Italia, Frankrike og Tyskland i søkelyset. De tre landene tok i 2003 den verste støyten av den varmeste sommeren i Europa siden pålitelige målinger begynte. (©NTB)