Meny

Evaluering: Politiet bør ta styringen oftere

Mange bygninger brant ned til grunnen under storbrannen i Lærdal i januar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ekstern evaluering av de tre storbrannene i Lærdal, Flatanger og på Frøya i januar foreslår at politiet oftere tar styringen i lignende hendelser.

I juli fastslo Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at mange brann- og redningsvesen mangler kompetanse for å lede store hendelser. DSB hadde da evaluert brannene i Lærdal, Flatanger og Frøya, samt brannen i Gudvangatunnelen.

Rådgivnings- og revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) er nå ferdig med sin evaluering av storbrannene, og konklusjonen er også her at brannvesenet ikke er godt nok organisert til å styre store hendelser. Selskapet foreslår derfor at mer koordineringsansvar i framtiden blir overført til politiet, skriver Nationen.

PwC fastslår imidlertid at lite kunne vært gjort for at omfanget av brannene skulle ha blitt mindre. Det er også lite som kunne vært gjort for å slukke brannene tidligere.

– Innsatsen ble gjennomført under særdeles vanskelige forhold, og mannskapene viste en innsatsvilje utover det man kan vente, fastslår PwC i sin rapport.

40 bygninger brant ned til grunnen under storbrannen i Lærdal 18.-19. januar. Under brannen i Flatanger som startet 27. januar, ble 55 boliger totalskadd.

PwC foreslår å styrke det regionale samvirket mellom de ulike etatene og organisasjonene som deltar i ekstraordinære hendelser. PwC mener ikke bare hendelser der liv og helse er truet, men også komplekse situasjoner der mange er involvert, i størst mulig grad må ledes av politiet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus