Meny

– CIA truet fange med boremaskin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljer om seksuelle trusler og andre brutale avhørsteknikker vil bli beskrevet i rapporten om CIA som ventes i USA tirsdag, ifølge kilder som er kjent med innholdet.

Ved amerikanske ambassader verden over er sikkerheten skjerpet i forkant av Senatets offentliggjøring av rapporten. Der beskrives avhørsmetoder som etterretningstjenesten CIA tok i bruk mot mistenkte al-Qaida-medlemmer etter terrorangrepet mot World Trade Center den 11. september 2001.

Tjenestemenn i Det hvite hus bekreftet mandag at de venter at rapporten vil bli offentliggjort, til tross for utenriksminister John Kerrys advarsel sist uke om konsekvensene dette kan få verden rundt.

Store deler av rapporten kommer til å være sladdet. Senatet er like fullt ventet å komme med krass kritikk av det hemmelige CIA-programmet under administrasjon av tidligere president George W. Bush. Over 100 fanger som ble tatt mellom 2001 og 2009 ble avhørt med metoder som president Barack Obama allerede har omtalt som tortur.

– Truet med drill

Ifølge kilder som er kjent med rapportens innhold, beskrives det hvordan det høytstående al-Qaida-medlemmet Abdel Rahman al Nashiri under avhør ble truet med en durende boremaskin, melder nyhetsbyrået Reuters. Boremaskinen ble imidlertid aldri brukt på Nashiri.

Rapporten skal også dokumentere hvordan minst én fange ble truet seksuelt med et kosteskaft.

Enkelte av avhørsteknikkene som hadde til hensikt å tvinge fanger til å røpe informasjon om terrorplaner- og celler, gikk utover de harde teknikkene som var godkjent av Det hvite hus, CIA og advokater i justisdepartementet under Bush' ledelse, ifølge kildene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble mistenkte også utsatt for blant annet vanntortur og smertefulle stillinger. Hendelsene som beskrives, skal ha funnet sted enten ved CIA-ledede hemmelige fengsler eller militærbasen Guantánamo Bay på Cuba.

Advarer om vold

Amerikanske etterretningsbyråer har sendt ut en advarsel om at rapporten kan føre til voldelige reaksjoner i andre land. Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har også advart feltkommandanter om at de bør gjøre nødvendige tiltak for å beskytte amerikanske soldater og baser i utlandet.

– Det er indikasjoner på at offentliggjøring av rapporten kan føre til større risiko mot amerikanske anlegg og enkeltpersoner over hele verden, sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

Han sier at president Obama, som kom til makten i 2009, samtidig støtter offentliggjøringen av rapporten «slik at folk verden rundt og folk her hjemme forstår nøyaktig hva som skjedde», sier han.

– Vi torturerte noen folk etter 11. september. Vi gjorde noen ting som var i strid med våre verdier, innrømmet Obama da han ble bedt om å kommentere granskingen tidligere i år.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus