Meny

Malala: -Glad for å være i Norge igjen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg føler at folk står ved min side, sa fredsprisvinner Malala Yousafzai da hun ankom Grand Hotel i Oslo mandag. Onsdag mottar hun og Kailash Satyarthi fredsprisen.

Historiens yngste nobelprisvinner, landet mandag kveld på Gardermoen. 17-åringen landet med et privatfly på Oslo lufthavn omtrent klokka 20.45.

Fem minutter senere kom hun ut av flyet, og ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet.

Malala Yousafzai gikk deretter til en ventende kortesje som kjørte henne Grand Hotel i Oslo. Flere hundre mennesker hadde stilte seg opp utenfor hotellet i håp om å få et lite glimt av den unge jenta.

Utenfor hotellet uttrykte hun sin glede over å være tilbake i Norge etter at hun sist var her i juni.

Les også: Satyarthi glad for oppmerksomheten fredsprisen gir

– Veldig glad

– Jeg er veldig glad for å være i Norge igjen, og for at folk er her for å ønske meg velkommen. Jeg føler at folk står ved min side, sa hun før hun gikk inn på hotellet.

Dermed har begge årets fredsprisvinnere ankommet Norge. Tidligere på dagen tok Jagland og Lundestad imot den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi på Gardermoen.

– La meg uttrykke min takknemlighet overfor Den Norske Nobelkomité og det norske folk. Dette er en ære for alle barn i verden, sa fredsprisvinneren da han kom ut i desemberkulden fra VIP-området på Gardermoen midt på dagen mandag.

Begeistret

Kailash Satyarthi sier han er begeistret over å få møte den pakistanske utdanningsaktivisten Malala Yousafzai i Oslo. Malala er blitt en verdensberømt talsperson for jenters rett til utdanning, tross sin unge alder.

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai kommer fra naboland som stadig ligger i strid med hverandre, og representerer hver sin verdensreligion. Men de møtes altså i kampen for barns rettigheter.

Nå venter travle dager for årets nobelprisvinnerne. Det offisielle programmet starter tirsdag ettermiddag hvor de to stiller til en pressekonferanse med norsk og internasjonal presse.

Tettpakket program

Det viktigste punktet på programmet, selve fredsprisseremonien, skjer i Oslo rådhus onsdag klokken 13.

I løpet av tiden i Norge skal de to gjennom et tettpakket program med bankett, konsert, fakkeltog, møte med norske skolebarn, utstillingsåpning og tildelingsseremoni.

Torsdag ettermiddag skal de to være til stede under åpningen av årets Fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter. Utstillingen forteller Malalas dramatiske historie, og om Kailash Satyarthis langvarige kamp for barns rettigheter. Begge fredsprisvinnerne har tatt aktivt del i utformingen av utstillingen.

Blant annet vil den blodige skoleuniformen Malala hadde på seg da hun ble skutt av talibansoldater for to år siden bli vist fram.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus