Meny

UNICEF om 2014: – Et fryktelig år for millioner av barn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri i nyere tid har så mange barn blitt utsatt for slik ubeskrivelig brutalitet som i 2014, ifølge FNs barnefond UNICEF.

Et stort antall kriser i verden, har gjort 2014 til et fryktelig år for millioner av barn, mener UNICEF.

Så mange som 15 millioner er fanget i større pågående konflikter i Den sentralafrikanske republikk, Syria, Sør-Sudan, Ukraina, Irak og de palestinske områdene.

Globalt bor så mange som 230 millioner barn i land eller regioner som er rammet av væpnet konflikt, oppsummerer organisasjonen mandag.

UNICEF-sjef Anthony Lake mener det høye antallet alvorlige kriser gjør at mange av dem glemmes fort og uteblir fra avisoverskriftene.

– Barn har blitt drept mens de leser i klasserommet sitt og mens de sover i sengene sine, de har blitt foreldreløse, kidnappet, torturert, voldtatt, rekruttert til konflikt og til og med solgt som slaver, sier Lake i en pressemelding.

– Aldri i nyere tid har så mange barn blitt utsatt for slik ubeskrivelig brutalitet, sier han videre i meldingen.

ABC Nyheter besøkte nylig Den sentralafrikanske republikk: Her bor 30.000 mennesker ved rullebanen

Organisasjonens viser blant annet til følgende:

  • I Den sentralafrikanske republikk rammes 2,3 millioner barn av den blodige borgerkrigen som herjer i landet. Opptil 10.000 barn kan ha blitt rekruttert av væpnede grupper det siste året. Mer enn 430 barn er drept og lemlestet - tre ganger så mange som i 2013.
  • I Gaza har 54.000 barn mistet sine hjem i forbindelse med den 50 dager lange konflikten i sommer. Konflikten kostet også 538 barn livet, og mer enn 3.370 ble skadd.
  • I Syria er mer enn 7,3 millioner barn rammet av konflikten. 1,7 milloner barn er på flukt. Minst 35 skoler er angrepet, noe som har kostet 105 barn livet, mens 300 har blitt skadd.
  • I Sør-Sudan lider om lag 235.000 barn under fem år av akutt underernæring. Nesten 750.000 barn er fordrevet fra sine hjem og mer enn 320.000 lever som flyktninger. Mer enn 600 barn er drept og 200 lemlestet i løpet av året. Rundt 12.000 brukes av væpnede styrker og grupper.

Les også: – Den sentralafrikanske republikk er verdens vanskeligste land å leve i

Organisasjonen legger til at UNICEF og andre organisasjoner har nådd ut til og hjulpet mange barn i løpet av året.

– Det er dessverre slik at i året da vi feirer 25-årsjubileum for FNs konvensjon om barns rettigheter, året vi har feiret så mye fremgang for barn globalt sett, så har rettighetene til så mange millioner andre barn blitt så brutalt krenket, sier UNICEF-sjef Anthony Lake i pressemeldingen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus