Meny

Politiet mener asyl-føringene er fulgt

(Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets ti første måneder ble 76 lengeværende asylbarn sendt ut av landet. Det er flere enn årene før.
Fakta om asylbarnsaken:

* Bergens Tidende avslørte i forrige uke at politiske føringer fra Justisdepartementet i tildelingsbrevet av januar 2014 ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet i disponeringsbrevet som i mars ble sendt Politiets utlendingsenhet.

* Misforholdet dreier seg om lengeværende asylbarn, som i motsetning til tidligere instrukser ikke lenger skal prioriteres spesielt ved uttransportering.

* En gjennomgang Politidirektoratet har gjort, anfører at de politiske føringene er fulgt, selv om antallet uttransporterte lengeværende asylbarn har økt i 2014. Dette skyldes hovedsakelig at Norge igjen returnerer barn til Nigeria og Afghanistan, poengterer politiet.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt justisminister Anders Anundsen (Frp) en rekke spørsmål om saken.

Politidirektoratet mener likevel at Justisdepartementets føringer er forstått og lagt til grunn.

– Gjennomgangen vi har gjort sammen med Politiets utlendingsenhet viser at politiet har forstått føringene for 2014. Vi har etterlevd dem så godt vi har kunnet, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

– Men det forandrer ikke at vi har gjort en beklagelig feil ved at føringene i tildelingsbrevet fra Justisdepartementet ikke ble tatt inn i disponeringsbrevet til Politiets utlendingsenhet, understreker han.

Les også: Solberg møtt med ultimatum om asylbarn

76 barn

Da Bergens Tidende påpekte dette misforholdet i forrige uke, beordret justisminister Anders Anundsen (Frp) en gjennomgang av alle sakene fra 2014 som omhandler uttransportering av asylbarn.

Gjennomgangen skulle gi svar på om politiet har fulgt signalene fra Anundsen om å la være å prioritere lengeværende barn spesielt ved uttransportering. Dokumentet ble klart mandag og NTB har fått tilgang til tallene.

De viser at 76 barn som har bodd i Norge i mer enn fire år er uttransportert i årets ti første måneder. Det er 26 flere enn i 2013, 13 flere enn i 2012, 20 flere enn i 2011 og 58 flere enn i 2010.

– Det har blitt sendt ut flere, men det skyldes først og fremst at det åpnet seg returmuligheter til Nigeria og Afghanistan, sier Humlegård.

46 av 76 barn ble uttransportert til disse to landene.

Les også: Anundsen fikk vite om 133 barne-tvangsreturer

Fire år

Politidirektoratet har valgt fire år som grense for hvilke barn som skal forstås som lengeværende.

– Hadde vi valgt tre år ville antallet uttransporterte ha vært høyere. Om vi hadde valgt fem år ville det vært lavere, sier Humlegård.

I og med at oversikten kun gir et situasjonsbilde av uttransporterte per 1. november, kan antallet lengeværende barn som er returnert stige når tallet for hele året er klart.

– Men det er uansett en underrepresentasjon av lengeværende barn blant dem vi har transportert ut, poengterer Humlegård.

Han viser til at det per 4. desember er 682 barn med utreiseplikt i landet. Av disse har 220 en oppholdstid på mer enn fire år. Det tilsvarer 32 prosent, mens andelen uttransporterte i år er 14 prosent.

Les også: Kontrollkomiteen krever svar om asylbarn fra Anundsen

Tar selvkritikk

Humlegård tar selvkritikk for styringsdialogen med Politiets utlendingsenhet (PU). I Stortingets spørretime sist onsdag slo statsminister Erna Solberg (H) fast at saken var et eksempel på «dårlig ledelse».

– Jeg må ta kritikk for at vi ikke har fått føringene over i disponeringsskrivet som gikk til PU i mars. Om ikke det er dårlig ledelse, så er det iallfall dårlig praktisk styring. Men gjennomgangen viser at det ikke har fått reelle følger. PU har fulgt med og har forstått de politiske føringene, sier han.

Tallene viser for øvrig at kun 9,2 prosent av de uttransporterte i 2014, er barn. Dette til tross for politiske føringer om at barn, men ikke lengeværende barn spesielt, skal prioriteres.

– Det er mer enn politiske føringer som avgjør hva som blir det faktiske resultatet. Det er flere land som vi ikke kan returnere til, så dette handler også om hva som er praktisk mulig, sier han.

Les også: Anundsen beklager at avtalen ikke ble fulgt

Venter på forskriften

Det politiske målet for antallet returer ble satt opp fra 5.900 i 2013 til 7.100 i 2014. Det er noe av forklaringen på at antallet barn som sendes ut, øker.

– Vi har gått igjennom hver enkelt av sakene. Ingen av de 76 er uttransportert i strid med regelverket, sier Humlegård.

Fredag ble KrF og Venstre enige med regjeringen om en ny forskrift som skal sikre at barns beste ivaretas på en bedre måte enn tidligere i asylsaker. Hvorvidt noen av de 76 hadde fått bli i Norge om forskriften hadde vært innført, mener Humlegård er vanskelig å si.

– Det er umulig for meg å kommentere. Politiet må forholde seg til det regelverket som til enhver tid gjelder. Nå håper vi på en raskest mulig iverksettelse av forskriften og en klar bestilling til oss om hva som er forventningene, sier han.

Fakta om asylreturer

* Politidirektoratets gjennomgang viser at 5.876 personer er uttransportert fra 1. januar til 31. oktober 2014. Av disse er 543 mindreårige. 76 av disse igjen har bodd i Norge i mer enn fire år.

* Av de 76 har 20 barn vært i Norge i mer enn seks år.

* Andelen uttransporterte lengeværende barn av samtlige returnerte mindreårige var 14 prosent i årets ti første måneder. Det er høyere enn de fire foregående årene. En årsak er at Norge på nytt returnerer barn til Nigeria og Afghanistan.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus