Meny

Stortingsflertall sier nei til politi-bevæpning

Hadia Tajik (Ap) i Stortingets vandrehall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet vil stemme for et representantforslag fra Venstre om ikke å innføre generell bevæpning av politiet.

– Vi kommer til å stemme for Venstres forslag, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

Dermed står regjeringspartiene alene om å ville innføre generell bevæpning i politidistriktene som ønsker det.

– Regjeringens forslag mangler politifaglig begrunnelse og vil endre politiets sivile preg, sier Tajik.

Les også: Bevæpnede ansatte på Politihøgskolen

Kupper høringen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sendte i august ut på høring et utkast til ny våpeninstruks for politiet. I forslaget åpner regjeringen for en generell bevæpning av politiet.

– Vi tror konsekvensen blir at politiet mister sitt sivile preg, og at det kan oppstå flere, ikke færre, farlige situasjoner, sa Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø til NTB tidligere i vinter.

I et representantforslag ber Venstre regjeringen om ikke å åpne for generell bevæpning i politiet. Forslaget ble fremmet 25. november og vil først bli behandlet av Stortinget til våren.

Men med Arbeiderpartiets støtte er sannsynligheten stor for at representantforslaget blir vedtatt. De øvrige opposisjonspartiene på Stortinget er også motstandere av generell bevæpning.

Innført allerede?

Paradokset er at politiet allerede har fått lov til å bære våpen. Avgjørelsen er tidsbestemt og begrunnet i terrortrusselen fra ekstreme islamister. Denne ekstraordinære bevæpningen har Aps støtte, iallfall fram til fristen som er satt 19. desember.

– Dilemmaet er at vi, i motsetning til regjeringen, ikke kjenner detaljene i trusselvurderingen. Derfor er det vanskelig for oss å overprøve beslutningen. Men alle skal vite at vi følger med, og vil gripe inn om bevæpningen av politiet står i fare for å gli over i alminnelig bevæpning, sier hun til VG.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er urolig for at politibevæpningen blir permanent.

– Terrortrusselen kommer fra en gruppe som dessverre vil kunne være en trussel over tid, sa han da spørsmålet kom opp i Stortingets spørretime 26. september.

Uvisst

Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviste kategorisk at hans beslutning om å tillate politifolk midlertidig å bære våpen, er en snikinnføring av generell bevæpning.

Samtidig erkjente han at det er vanskelig å si når den midlertidige bevæpningen vil opphøre.

– Jeg kan ikke garantere for hvordan trusselbildet er om en måned eller åtte måneder, sa Anundsen.

Han la til at det ikke finnes lovhjemmel for å opprettholde bevæpning av politiet «over svært lang tid».

– Vi komme tilbake til dette når de fire ukene har gått og spørsmålet eventuelt kommer om samtykket til å bære våpen, skal forlenges.

Framskutt lagring

Både Arbeiderpartiet og Venstre ønsker å bevare dagens ordning med framskutt lagring av våpen i politibilene.

– Men vi er åpne for å flytte beslutningen bort fra politimester eller vakthavende jurist – og over til operasjonsleder. Det betyr at den ansvarlige som til en hver tid er på jobb kan ta den viktige og alvorlige beslutningen, sier Tajik til VG.

Norge er i dag et av få land i verden som ikke har et politi med full bevæpning. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus