Bokhari: – Malala kan lokke fram jentestemmer

STATSSEKRETÆR MED PAKISTANSK SKOLE: Laila Bokhari (H) driver skole for fabrikkarbeideres barn i Pakistan. Hun hyller prisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi foran utdelingen av Nobels fredspris i Oslo Rådhus onsdag. Foto: NTB scanpix.
STATSSEKRETÆR MED PAKISTANSK SKOLE: Laila Bokhari (H) driver skole for fabrikkarbeideres barn i Pakistan. Hun hyller prisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi foran utdelingen av Nobels fredspris i Oslo Rådhus onsdag. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi trenger flere forbilder som Malala i kampen for jenters rett til å gå på skole, sier statssekretær og skoleeier Laila Bokhari. Jenter som går på hennes skole i Pakistan risikerer å få kastet syre i ansiktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nobels Fredspris og prisvinnerne 2014::

Fredsprisen

* Er en av fem priser innstiftet av den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel i hans testamente.

* Prisen skal ifølge testamentet gå til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».

* Mens utdelingen av de øvrige nobelprisene ble lagt til svenske institusjoner, ble oppgaven med å dele ut fredsprisen tillagt en komité på fem personer oppnevnt av det norske Stortinget.

* Fredsprisen ble første gang utdelt i 1901.

* I 1904 ble Nobelinstituttet opprettet for å bistå Nobelkomiteen i arbeidet med å avgjøre hvem som skal tildeles fredsprisen.

* Fristen for å foreslå kandidater er 1. februar.

* Vinneren blir normalt offentliggjort i Nobelinstituttet andre fredag i oktober klokken 11 av Nobelkomiteens leder.

* Prisen blir overrakt 10. desember i Oslo rådhus.

* Prisen er per 2014 på 8 millioner svenske kroner.

Fredsprisvinnerne 2014:

Kailash Satyarthi:

* Indisk barnerettighetsaktivist. Tildelt Nobels fredspris 2014, sammen med pakistanske Malala Yousafzai.

* Født 11. januar 1954 i Vidisha i Madhya Pradesh.

* Begynte kampen mot barnearbeid i 1980 i Bhopal.

* Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 77.000 barn fra slavearbeid og skaffet dem utdanning.

* Satyarthi er også involvert i en internasjonal koalisjon av frivillige organisasjoner, lærere og fagorganisasjoner, samt en global kampanje for utdanning.

* Han har vunnet en rekke internasjonale priser. Deriblant Raoul Wallenberg Human Rights Award, som deles ut av universitetet i Michigan (2002) og Robert F. Kennedy Human Rights Award (1995).

* Bor i New Delhi. Gift og har to barn.

(Kilde: Wikipedia, kailashsatyarthi.net)

Malala Yousafzai:

* Pakistansk forkjemper for jenters rett til skolegang. Tildelt Nobels fredspris for 2014, sammen med indiske Kailash Satyarthi.

* Født 12. juli 1997 i Pakistan.

* Vokste opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan mot grensen til Afghanistan. Her ble jenteskoler brent ned.

* Internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009.

* Mottok Pakistans første fredspris i 2011 og nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

* 12. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban på skolebussen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert.

* I juni 2013 vendte hun tilbake til England og begynte på skole i Birmingham.

* På 16-årsdagen i 2013 holdt hun tale i FN.

* Har mottatt en rekke priser, deriblant EU-parlamentets Sakharov-pris.

* Har gitt ut boka «I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban».

(Kilde: Ritzau og NTB)

Kilde: NTB

– Jeg håper og tror at med Malalas arbeid vil andre jenter komme fram. Kanskje trenger vi et symbol som Malala internasjonalt, men jeg tror det også er viktig å få fram de lokale stemmene, sier Bokhari til NTB.

Sammen med broren Amar har hun arvet sin fars verk, to filleryefabrikker og en skole i Pakistan. Skolen ligger i Punjab, naboprovinsen til Khyber Pakthunkwa, der Malala Yousafzai hevet stemmen for å få mulighet til gå på skolen – og hvor hun ble skutt.

Den unge pakistaneren overlevde angrepet, og 10. desember kommer hun til Oslo for å ta imot Nobels fredspris sammen den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi.

Les også: Malalas bønn om forsoning blir ikke hørt

Paralleller

Bokharis skole ble startet i 1996. Den gir fabrikkarbeidernes barn grunnskoleutdanning. Jentene får fortsette helt til videregående.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretæren som vokste opp på Lillehammer understreker at for faren gikk retten til utdanning og arbeidernes rettigheter hånd i hånd. Hun ser derfor klare paralleller mellom hans visjon og årets fredspristildeling, som også går til indiske Kailash Satyarthis kamp mot barneslaveri.

– Mange av jentene er de første i sin familie noensinne som får utdannelse, sier Bokhari stolt, og forteller at mange av jentene nå er blitt leger og lærere, og at kvinnene er blitt en del av samfunnet på annen måte enn før.

Les også: Laila Bokhari blir statssekretær for Solberg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservativ motstand

Men også her, utenfor storbyen Faisalabad, må jenter «gå gjennom stormen» for å få utdannelse. De får trusler og det kastes syre på dem.

– Selv om det ikke er Taliban der, er det andre konservative krefter, sier Bokhari.

Årsaken til motstanden er at kunnskap blir sett på som en trussel, mener Bokhari. Det er frykt for at jenta skal bli «vestliggjort» og opprørsk og miste sin verdi som potensiell kone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokhari forteller om elever i 15-16-årsalderen som får beskjed av foreldrene om å slutte på skolen for å gifte seg. Da hjelper hun dem gjerne med argumenter for å fullføre skolen først: At de kan bidra til familieøkonomien, og hjelpe slektninger som ikke kan lese og skrive.

Et vestlig prosjekt?

Bokhari medgir at Malala er kontroversiell i Pakistan. Noen anklager henne tilmed for å være amerikansk agent.

Vel så viktig som Malala, er imidlertid de andre unge kvinnene som kan vise lokalsamfunnet hva de og familiene deres har fått til med skolegang, påpeker Bokhari. Det kan kanskje også motvirke forestillingen om at skolene, og spesielt jenteskoler, er et vestlig prosjekt.

Bokhari mener det er viktig å vinne tilbake historien – ikke akseptere konservative muslimers versjon som en sannhet.

– Det første ordet i Koranen er «iqra» – «les». Noen av de flotteste og eldste universitetene i verden lå i muslimske land. Det må også fram for å motarbeide slike påstander, sier Bokhari.