Meny

Alex Salmond stiller til britisk valg:

Skottlands uavhengighets-forkjemper Alex Salmond sikter mot London

ALEX SALMOND GJENOPPSTÅR: I september ville han ha Skottland ut av Storbritannia. Nå vil han la seg velge til det britiske parlamentet. Foto: EPA/ROBERT PERRY/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alex Salmond trakk seg fra politikken da det ble flertall mot skotsk uavhengighet i folkeavstemningen. Nå vil han la seg velge til parlamentet i London.
Skottland forblir i Storbritannia

Folkeavstemning i Skottland: 18. september stemte et flertall av skottene nei i en folkeavstemning om spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

Alex Salmond meldte i dag sin tilbakekomst til politikken, som førstekandidat for Det skotske nasjonalistpartiet SNP for valgkretsen Gordon.

Det er bare tre måneder siden han trakk seg som Skottlands førsteminister i selvstyreregjeringen. Da hadde et flertall i en folkeavstemning stemt nei til SNPs forslag om å bryte ut av Storbritannia og bli selvstendig. 

Les: Skottlands ja-general trekker seg

– De vil gi oss så lite som mulig

I innspurten foran folkeavstemningen i Skottland, kastet de tre britiske partilederne David Cameron, Nick Clegg og Ed Miliband seg inn i kampanjen for å få skottene til å forbli i Storbritannia.

Med et løfte som fikk tilnavnet the «WOW», gikk de svært langt i å love Skottland et omfattende selvstyre dersom de ville fortsette i unionen.

Statsminister Cameron nedsatte den hurtigarbeidende Smith-kommisjonen som fikk i oppdrag å utforme hvor sterkt selvstyre Skottland skulle få.

Da Salmond i dag kunngjorde sitt kandidatur i småbyen Ellon på nordøstkysten, uttrykte han skuffelse over hvor lite som hadde kommet ut i form av mer selvstyre.

– Smith-kommisjonen har ikke levd opp til hva som ble lovet. Dette reflekterer at Westminster-partiene (de britiske partiene i regjerings- og parlamentsbydelen Westminster i London, journ. anm.) så lite som de overhodet kan komme unna med, sa Salmond.

Les også: Nå ringer skottenes hærfører til David Cameron

Jakter ikke på titler

Han vil nå bidra til å styrke SNPs representasjon i parlamentet i Westminister, som altså styrer over hele Storbritannia.

Salmond forsikrer at han ikke har ambisjoner om å bli gruppeleder for SNP i det birtiske parlamentet. Han roser Angus Robertson, som har den posisjonen nå, og sin etterfølger som SNP-leder, Nicola Sturgeon.

– Jeg har vært førsteminister i Skottland. Jeg har ingen interesse for titler. Jeg er helt tilfreds med å være utsending i parlamentet for min valgkrets Gordon, sa han i talen i dag.

Les også: Cameron trygler skottene om å bli

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus