Alex Salmond stiller til britisk valg:Skottlands uavhengighets-forkjemper Alex Salmond sikter mot London

ALEX SALMOND GJENOPPSTÅR: I september ville han ha Skottland ut av Storbritannia. Nå vil han la seg velge til det britiske parlamentet. Foto: EPA/ROBERT PERRY/NTB scanpix.
ALEX SALMOND GJENOPPSTÅR: I september ville han ha Skottland ut av Storbritannia. Nå vil han la seg velge til det britiske parlamentet. Foto: EPA/ROBERT PERRY/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alex Salmond trakk seg fra politikken da det ble flertall mot skotsk uavhengighet i folkeavstemningen. Nå vil han la seg velge til parlamentet i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skottland forblir i Storbritannia

Folkeavstemning i Skottland: 18. september stemte et flertall av skottene nei i en folkeavstemning om spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

Alex Salmond meldte i dag sin tilbakekomst til politikken, som førstekandidat for Det skotske nasjonalistpartiet SNP for valgkretsen Gordon.

Det er bare tre måneder siden han trakk seg som Skottlands førsteminister i selvstyreregjeringen. Da hadde et flertall i en folkeavstemning stemt nei til SNPs forslag om å bryte ut av Storbritannia og bli selvstendig.

Les: Skottlands ja-general trekker seg

– De vil gi oss så lite som mulig

I innspurten foran folkeavstemningen i Skottland, kastet de tre britiske partilederne David Cameron, Nick Clegg og Ed Miliband seg inn i kampanjen for å få skottene til å forbli i Storbritannia.

Med et løfte som fikk tilnavnet the «WOW», gikk de svært langt i å love Skottland et omfattende selvstyre dersom de ville fortsette i unionen.

Statsminister Cameron nedsatte den hurtigarbeidende Smith-kommisjonen som fikk i oppdrag å utforme hvor sterkt selvstyre Skottland skulle få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Salmond i dag kunngjorde sitt kandidatur i småbyen Ellon på nordøstkysten, uttrykte han skuffelse over hvor lite som hadde kommet ut i form av mer selvstyre.

– Smith-kommisjonen har ikke levd opp til hva som ble lovet. Dette reflekterer at Westminster-partiene (de britiske partiene i regjerings- og parlamentsbydelen Westminster i London, journ. anm.) så lite som de overhodet kan komme unna med, sa Salmond.

Les også: Nå ringer skottenes hærfører til David Cameron

Jakter ikke på titler

Han vil nå bidra til å styrke SNPs representasjon i parlamentet i Westminister, som altså styrer over hele Storbritannia.

Salmond forsikrer at han ikke har ambisjoner om å bli gruppeleder for SNP i det birtiske parlamentet. Han roser Angus Robertson, som har den posisjonen nå, og sin etterfølger som SNP-leder, Nicola Sturgeon.

– Jeg har vært førsteminister i Skottland. Jeg har ingen interesse for titler. Jeg er helt tilfreds med å være utsending i parlamentet for min valgkrets Gordon, sa han i talen i dag.

Les også: Cameron trygler skottene om å bli