Meny

Tusenvis hjemløse etter at tyfon rammet Filippinene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden mistet de alt de eide i en av de verste stormene verden har sett. Denne helgen raste tyfonen Hagupit. Søndag var lokalbefolkningen tilbake, bare for nok en gang å finne hjemmene sine i ruiner.

Kraftige bølger raserte katastrofeutsatte kystsamfunn, og millioner mistet strømmen da tyfonen Hagupit feide over Filippinene søndag.

Tyfonen, som nådde en vindstyrke på 210 kilometer i timen, ødela de spinkle husene, rev taket av andre, feide ned strømledninger og knuste broer.

– Tyfonen herjer fortsatt deler av landet, men så langt har den bare gjort skade på eiendom, sier Alexander Pama, sjefen for landets nasjonale katastrofeberedskapsråd.

Det var søndag ettermiddag norsk tid meldt om at to menneskeliv er gått tapt som følge av tyfonen. En liten babyjente og en eldre mann som frøs i hjel.

Svakere enn fryktet

Frykten for uværet Hagupit utløste det FN betegner som en av de største evakueringene i fredstid noensinne. Over 1 million mennesker i 30 provinser hadde flyktet fra kysten og rasutsatte områder og søkt ly i skoler, kirker og idrettssentre innen tyfonen traff land lørdag kveld.

For få dager siden betegnet meteorologene Hagupit som en kategori fem-tyfon, men den avtok kraftig i styrke på vei over Stillehavet, og søndag svekket den seg ytterligere til kategori to.

Det er likevel den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

Bakgrunn: Tyfonen Hagupit på vei inn over Filippinene

Bodde i telt og brakker

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. I november i fjor mistet over 7.000 mennesker livet, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt.

Mange har bosatt seg i telt, midlertidige brakker og skur. Nå har de igjen mistet hjemmene sine.

– De midlertidige husene som ble ødelagt av tyfonen, er det største problemet nå. Hvordan skal vi ta oss av disse folkene, sier Jerry Yaokasin, viseordfører i Tacloban, en av byene som ble hardest rammet i fjor.

Bedre forberedt

Likevel sier han til AFP at alle trekker et lettelsens sukk over at ikke flere menneskeliv gikk tapt. Årsaken var masseevakueringen som ble gjennomført.

– Vi lærte en lekse fra Yolanda. Mange av våre landsmenn er nå i langt større grad positive til evakuering, sier talskvinne for nasjonal krisehåndtering Mina Marasigan, som omtaler tyfonen Haiyan ved det lokale navnet.

– Denne stormen var svakere, våre lokale og nasjonale myndigheter var bedre forberedt og folk lyttet til våre anmodninger om å evakuere. Det utgjorde en stor forskjell, sier hun.

Hagupit var søndag kveld bare kommet halvveis over Filippinene, og myndighetene er fortsatt forberedt på å håndtere uværet, inkludert muligheten for sterk flom i hovedstaden Manila.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus