Meny

Utgiftene til sikkerhetskontroller seksdoblet

DYR SIKKERHET: Utgiftene til sikkerhetskontroller på norske flyplasser er over 1,2 milliarder kroner. Her fra sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgiftene til sikkerhetskontroller på norske flyplasser er over 1,2 milliarder kroner i året. Beløpet er en seksdobling på ti år.

På samme periode har antallet passasjerer blitt doblet, skriver Aftenposten.

– Vi føler avmakt, sier Torbjørn Lothe, som er sjef for NHO Luftfart og representerer flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe. Lothe er oppgitt over stadig nye sikkerhetskrav, som er årsaken til den voldsomme økningen i sikkerhetskostnader.

– Det virker jo unektelig litt pussig når det på enkelte små flyplasser kan være flere sikkerhetsvakter enn det er passasjerer. Det kommer av at Norge har godtatt å følge et regelverk som er det samme, uansett hvor stor flyplassen er, sier han. Lothe sier det kan være aktuelt å sette inn tiltak hvor man oppnår mest risikoreduserende effekt, men Tarald Johansen, ansvarlig for flyplassikkerhet i Avinor, mener det vil bli dyrt.

– Vi har like mange flyplasser i Norge som i Frankrike. Selv om det er mulig å differensiere noe på omfanget av kontrollen etter hvor stor flyplassen er, er det ingen tvil om at dette er blitt en svært ressurskrevende virksomhet, sier Johansen til avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus