Meny

Tyfonen Hagupit på vei inn over Filippinene

Soldater og frivillige forbereder seg på å sende hjelp til dem som eventuelt blir rammet når tyfonen Hagupit treffer land lørdag. Foto: Romeo Ranoco (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige regnbyger og sterk vind herjer de østlige delene av Filippinene, hvor flere millioner mennesker har søkt ly fra tyfonen Hagupit. Det er den kraftigste stormen som har rammet landet hittil i år.

Tyfonen traff lørdag ettermiddag norsk tid de avsidesliggende fiskelandsbyene i Samar-provinsen øst på Filippinene med en vindstyrke på opptil 210 kilometer i timen, ifølge den lokale værmeldingstjenesten Pagasa.

Stormen er dermed den kraftigste som har rammet landet så langt i år.

– Tak flyr av, trær faller og det er områder med flom, sier ordfører i byen Catbalogan i Samar-provinsen, Stephany Uy-Tan, bare minutter etter at tyfonen traff land.

Over en halv million mennesker har flyktet fra hjemmene sine på grunn av den kraftige stormen som er på vei. Tyfonen vil trolig ramme de samme områdene sentralt på Filippinene som ble rasert da over 7.000 mennesker mistet livet for bare 13 måneder siden.

Enorm evakuering

Tyfonen Hagupit på vei inn mot Filippinene slik den ser ut fra en av NASAs satellitter. Foto: Reuters Tyfonen Hagupit på vei inn mot Filippinene slik den ser ut fra en av NASAs satellitter. Foto: Reuters

Mer enn 616.000 mennesker i lavereliggende og rasutsatte områder er blitt evakuert til skoler, rådhus, idrettssentre og kirker, opplyser landets nasjonale katastrofemyndigheter.

– Det er nå det skjer. Jeg vet dere er trøtte, at dere har fått for lite mat og søvn og for mye kaffe, sa innenriksminister Manuel Roxas da han i en fjernsynstale kom med en siste oppfordring til folk om å søke dekning før stormen.

Tyfonvarselet har utløst en av de største evakueringene som noen gang er gjennomført i fredstid, ifølge FN.

På vei over Stillehavet avtok tyfonen noe i styrke, og defineres som en kategori 3-tyfon. Meteorologene advarer imidlertid om at den likevel kan forårsake store ødeleggelser.

Mange bor i telt

Befolkningen i de sentrale delene av Filippinene lider fortsatt under ødeleggelsene fra fjorårets katastrofe. 8. november i fjor mistet over 7.000 mennesker livet her, og fortsatt bor flere hundre tusen mennesker i kystområdene som ble ødelagt av tyfonen Haiyan.

– Mange bor nær sjøen i midlertidige skur eller telt som vil bli ødelagt av et nytt uvær, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

I byen Tacloban ligger flere bygninger fremdeles i ruiner.

– Vi har lært fra Haiyan. Alle her er livredde, sier Rita Villadolid (39), som fredag hadde søkt tilflukt inne i en stadion sammen med familien sin og flere hundre andre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus