Søreide mener spionskip kan bidra til avspenning

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener Norges nye overvåkingsskip kan bidra til å dempe spenningen mellom Norge og Russland.

Statsminister Erna Solberg døpte lørdag etterretningstjenestens nye skip Marjata ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Møre og Romsdal. Foto: Erik Birkeland (Romsdals Budstikke) / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg døpte lørdag etterretningstjenestens nye skip Marjata ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Møre og Romsdal. Foto: Erik Birkeland (Romsdals Budstikke) / NTB scanpix

Lørdag var hun til stede da skipet ble døpt i Tomrefjord i Møre og Romsdal.

– Skipet vil bidra til å gi oss god og riktig etterretningsinformasjon, noe som gjør at vi kan unngå misforståelser og ta de riktige beslutningene, sier forsvarsministeren til NTB.

– Det vil gi oss forståelse for hvilke kapasiteter som finnes og hva som er en normal situasjon, sier hun.

Det nye skipet har en prislapp på over 1,5 milliarder kroner og skal være klart for operasjoner i nordområdene fra 2016.

Les også: De nye jagerflyene må øve i Sverige

Symbolhandling

Statsminister Erna Solberg (H) er gudmor for det nye skipet som hun døpte med champagne lørdag ettermiddag.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen mener Marjata blir svært viktig i tiden som kommer.

– Skipet har ikke bakgrunn i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, men alt det fartøyet skal gjøre blir ikke mindre viktig fremover, sier han til NTB.

Det nye overvåkingsfartøyet ankom Tomrefjord i Møre og Romsdal i mars i år. Der har skipet blitt bygd ferdig ved verftet Vard Langsten. Dåpen lørdag er en viktig markering, mener Grandhagen.

– Det er ikke slik at skipet er ferdig, men når vi nå tar det over er det seilingsdyktig. Mye skal gjøres med utrusting, før det er klart for operasjoner i 2016. Men dåpen er en tydelig symbolhandling som viser hvor viktig regjeringen mener etterretning er i dagens situasjon, sier sjefen for Etterretningstjenesten.

Les også: Forsvaret har fjernet over 100 eksplosiver fra boliger

– Ingen trussel

Marjata blir det fjerde egeneide overvåkingsfartøyet til Etterretningstjenesten. Hovedoppgavene blir å ha kontroll over Norges interesser i nordområdene, Barentshavet, samt å kartlegge russisk aktivitet langs den norske grensen.

Marjata som erstatter et annet overvåkingsskip med samme navn, skal verken ha våpen om bord eller eskorteres av andre skip.

– Det har Marjata aldri hatt, selv ikke under den kalde krigen. Vi ser ikke noen grunn til det fordi det driver med legitim virksomhet i internasjonalt farvann, sier Grandhangen.

– Vi vurderer ikke at det er noen trussel mot skipet. Denne typen skip har operert i flere tiår i Barentshavet uten å skape farlige situasjoner, legger han til.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

 • Avatar

  Anonym søndag 07.12.2014, kl. 10:41:08

  Kamp om olje og gassressurser
  Russerne har ingen demokratiske tradisjoner . Den sterke oppslutningen om Putin skyldes at han viser styrke og handlekraft . Russerne er veldig misfornøyde med delelinjen i Barentshavet , og misnøyen øker etterhvert som omfanget av påviste naturressurser øker .For å ikke tape ansikt må Putin vise styrke , og den militære oppbyggingen i nord har trolig sammenheng med dette.Den rødgrønne regjeringen gjorde en tabbe ved å slippe Rosneft inn på norsk sokkel . Den blåblåe regjeringen gjør noe ennå dummere ved å slippe Mikail Fridman inn på norsk sokkel. Historikken viser at avtaler ikke betyr så ,mye for russerne . Russerne og Putin trenger et påskudd for å kunne vise styrke . Har de ikke noe så skaper de en konflikt om nødvendig.

  • Avatar

   Anonym søndag 07.12.2014, kl. 08:44:38

   Høyre argumenter
   Søreide mener at norsk spionskip vil redusere spenningen mellom Russland og Norge..
   Hørt noe så dumt ??
   Når Russland gjør noe lignende da er det bekymringsfullt..

   http://www.tv2.no/2014/12/0...

   • Avatar

    Anonym søndag 07.12.2014, kl. 17:06:15

    Må være enig med deg der.

    For noen år siden så var Russland ganske sinte på oss fordi de mente at en av våre værstasjoner egentlig var en spionstasjon som ble brukt til å spionere på russland.

    Og nå sier de rett ut at i 2016 så vil vi sende ut en SPIONbåt til Barentshavet for å passe på Russland....

    Bare fordi den er i internasjonalt farvann og derfor lovlig, så betyr det ikke at Russerne ikke vil bli enda surere på oss...

   • Avatar

    Anonym søndag 07.12.2014, kl. 08:29:45

    Hvorfor må man på
    død og liv presisiere at den ikke er operativ før i 2016?

    • Avatar

     Anonym søndag 07.12.2014, kl. 08:25:42

     Spenning mellom Norge og Russland?
     Søreide mener spionskip kan bidra til avspenning, mens Grandhangen sier denne typen skip har operert i flere tiår i Barentshavet uten å skape farlige situasjoner.

     Daværende Sovjet reddet Europa og frigjorde nord Norge i -45, uglesett og den store fienden i over 50 år..Sovjet..Russland har til dags dato ikke vært i konflikt med Norge eller bidratt til noe som skulle rettferdiggjøre vår fiendtlige syn på landet og deres styre. At USA og andre stater har et behov for å opprettholde/utvikle et fiendebilde der Russland er sentral bør for Norge være en tankevekker.

     Men..spionbåt? Virker urolig gammeldags med dages muligheter både med tanke på blant annet satellitter og overvåkning av strøm/internett/telefon nett.

     • Avatar

      Anonym søndag 07.12.2014, kl. 17:00:57

      Faktisk så var det England som reddet Norge. Russland hadde faktisk underskrevet en avtale med Hitler om å ikke angripe hverandre og at Russland skulle få Finland.

      Så nei, Sovjet brydde seg ikke om noen andre enn seg selv, og den eneste grunnen til at de de gikk etter Hitler var fordi Hitler angrep dem først. De som reddet oss var faktisk England, og ditt forhatte USA.

      Og opprettholde fiendebilde greier Russland fint selv, bare se hva de gjorde i Ukraina, først prøvde de å kjøpe presidenten, når det ikke funket så innvanderte de Krim og holdt tilogmed et komisk valg med soldater for og gjøre det legitimt, og til slutt så flyttet de opp hæren til grensa til Ukraina for og stelle istand bråk, noe de gjorde ganske bra.

      Så Russland trenger ingen til å "male" ett bilde av dem, det gjør det fint nok selv.

      Og når det kommer til satellitter så går mesteparten av de i bane, så de har bare ett lite vindu som de kan se på ett spesifikk sted, mens en båt kan være der hele tiden.

     • Avatar

      Anonym søndag 07.12.2014, kl. 08:05:41

      Ingen Julestemning for spionskip
      Hvis Russland ser seg lei av politikken til Norge , så er spørsmålet om spenningen mellom Vest og Øst øker med størrelsen på Marjata ?
      Spørsmålet er om politikken i Norge er litt mye enveiskjørt i forhold til bruk av 1,5 milliarder kr for et spionskip , mens forsvaret er så nedbygget at Norge ikkje kan forsvare seg selv.
      La oss si at Marjata blir angrepet , så er ikke Norge istand til å forsvare seg selv , eller sine interesser.
      For Russere flest , er vel Norge som en velfylt Julegris som snart slår sprekker og dåpen av skipet burde aldri blitt offentlig.

      Hva kan vi bli bedre på?

      Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

      Ja, jeg kan delta
      Nei takk

      Hilsen oss i Startsiden