Søreide mener spionskip kan bidra til avspenning

Statsminister Erna Solberg døpte lørdag etterretningstjenestens nye skip Marjata ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Møre og Romsdal. Foto: Erik Birkeland (Romsdals Budstikke) / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg døpte lørdag etterretningstjenestens nye skip Marjata ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Møre og Romsdal. Foto: Erik Birkeland (Romsdals Budstikke) / NTB scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener Norges nye overvåkingsskip kan bidra til å dempe spenningen mellom Norge og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag var hun til stede da skipet ble døpt i Tomrefjord i Møre og Romsdal.

– Skipet vil bidra til å gi oss god og riktig etterretningsinformasjon, noe som gjør at vi kan unngå misforståelser og ta de riktige beslutningene, sier forsvarsministeren til NTB.

– Det vil gi oss forståelse for hvilke kapasiteter som finnes og hva som er en normal situasjon, sier hun.

Det nye skipet har en prislapp på over 1,5 milliarder kroner og skal være klart for operasjoner i nordområdene fra 2016.

Les også: De nye jagerflyene må øve i Sverige

Symbolhandling

Statsminister Erna Solberg (H) er gudmor for det nye skipet som hun døpte med champagne lørdag ettermiddag.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen mener Marjata blir svært viktig i tiden som kommer.

– Skipet har ikke bakgrunn i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, men alt det fartøyet skal gjøre blir ikke mindre viktig fremover, sier han til NTB.

Det nye overvåkingsfartøyet ankom Tomrefjord i Møre og Romsdal i mars i år. Der har skipet blitt bygd ferdig ved verftet Vard Langsten. Dåpen lørdag er en viktig markering, mener Grandhagen.

– Det er ikke slik at skipet er ferdig, men når vi nå tar det over er det seilingsdyktig. Mye skal gjøres med utrusting, før det er klart for operasjoner i 2016. Men dåpen er en tydelig symbolhandling som viser hvor viktig regjeringen mener etterretning er i dagens situasjon, sier sjefen for Etterretningstjenesten.

Les også: Forsvaret har fjernet over 100 eksplosiver fra boliger

– Ingen trussel

Marjata blir det fjerde egeneide overvåkingsfartøyet til Etterretningstjenesten. Hovedoppgavene blir å ha kontroll over Norges interesser i nordområdene, Barentshavet, samt å kartlegge russisk aktivitet langs den norske grensen.

Marjata som erstatter et annet overvåkingsskip med samme navn, skal verken ha våpen om bord eller eskorteres av andre skip.

– Det har Marjata aldri hatt, selv ikke under den kalde krigen. Vi ser ikke noen grunn til det fordi det driver med legitim virksomhet i internasjonalt farvann, sier Grandhangen.

– Vi vurderer ikke at det er noen trussel mot skipet. Denne typen skip har operert i flere tiår i Barentshavet uten å skape farlige situasjoner, legger han til.

Personvernpolicy