Löfven kalte dem fascister - nå har Sverigedemokraterna nær 18 prosent

NYFASCISTISK: Statsminister Stefan Löfven kaller Sverige tredje største parti, Sverigedemokraterna, for nyfascistisk. Foto: Maja Suslin (NTB scanpix)
NYFASCISTISK: Statsminister Stefan Löfven kaller Sverige tredje største parti, Sverigedemokraterna, for nyfascistisk. Foto: Maja Suslin (NTB scanpix)

Sverigedemokraterna får støtte av hele 17,7 av velgerne – opp nesten 5 prosentpoeng på de tre månedene sine riksdagsvalget – i en ny måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven kaller Sverigedemokraterna (SD) et nyfascistisk parti og sier at han aldri vil bidra til at partiet får politisk innflytelse i Sverige.

Men i en fersk meningsmåling støtter hele 17,7 prosent av svenskene det statsministeren deres betrakter som nyfascister. Det er en eksplosiv vekst på 38 prosent fra 12,8 prosent som SD fikk ved valget 14. september.

– Jeg kommer aldri til å opptre på en slik måte at et nyfascistisk ensaksparti, som verken respekterer menneskers ulikhet eller Sveriges demokratiske institusjoner, får makt over landets utvikling, skriver Löfven i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Vil samarbeide mot Sverigedemokraterna

I innlegget tar Löfven til orde for samarbeid over blokkgrensene for hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse.

– Det er min sterke overbevisning at Sverige trenger mer samarbeid og mindre blokkpolitisk tenkning. Den nye politiske situasjonen krever at alle anstendige partier bidrar til dette. Alternativet er å la Sverigedemokraterna diktere vilkårene i svensk politikk, skriver Löfven.

Partiene i den borgerlige alliansen får til sammen 38 prosent, mens statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna får 29,6 prosent i målingen utført av YouGov for avisen Metro. Socialdemokraterna går dermed ned fra 31,0 prosent ved valget.

Feministisk trøbbel

Löfvens regjeringspartner Miljöpartiet får 6,9 prosent, mens støttepartiet Vänsterpartiet får 4,7 prosent. Feministisk initiativ får en oppslutning på 2,5 prosent. De er dermed enda lenger unna sperregrensen, enn de 3,1 prosentene de oppnådde i valget.

Målingen ble gjennomført blant 1.010 stemmeberettigede 4. og 5. desember. Sverigedemokraterna (SD) stemte onsdag ned den rødgrønne regjeringens budsjettforslag og sørget for regjeringskrise. Löfven har satt 22. mars som dato for nyvalg.