Meny

To gisler drept i mislykket amerikansk redningsaksjon i Jemen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske journalisten Luke Somers og den sørafrikanske hjelpearbeideren Pierre Korkie ble drept av al-Qaida-opprørere da amerikanske spesialsoldater forsøkte å befri dem i Jemen lørdag. Hjelpearbeideren skulle løslates søndag, hevder en hjelpeorganisasjon.

USAs president Barack Obama bekrefter at han fredag ba amerikanske spesialsoldater gjøre et nytt forsøk på å befri amerikaneren Luke Somers og andre utenlandske gisler som al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) holdt fanget på samme sted.

Forsvarsminister Chuck Hagel sier redningsaksjonen ble iverksatt fordi USA hadde tilstrekkelig grunn til å frykte at Somers liv var i fare.

– Skulle løslates

Bistandsorganisasjonen Gift of the Givers hevder de hadde forhandlet frem en avtale om at den sørafrikanske statsborgeren Pierre Korkie, som ble bortført sammen med sin kone Yolande i byen Taiz i Jemen i mai i fjor, skulle løslates søndag.

Ekteparet hadde jobbet som lærere i byen Bloemfontein i Jemen i fire år da de begge ble tatt til fange.

Les også: – Al-Qaida i Jemen er mest fryktet

Etter forhandling mellom hjelpeorganisasjonen og gisseltakerne ble Yolande løslatt en stund senere og kunne dra tilbake til Sør-Afrika og deres to barn. Siden har hun gjentatte ganger bedt om at hennes mann skulle bli løslatt.

Ifølge organisasjonen hadde de nå også klart å forhandle frem en avtale om at Korkie skulle løslates søndag, hevder organisasjonen.

– Alt var tilrettelagt for å fly Pierre ut av Jemen under diplomatisk beskyttelse. Yolande og resten av familien vil trolig bli psykisk og følelsesmessig knust når de får vite at Pierre skulle løslates av al-Qaida søndag, sier organisasjonens grunnlegger, Imtiaz Sooliman, til det sørafrikanske nyhetsbyrået SAPA.

– Planla henrettelse

En høytstående embetsmann i det amerikanske forsvarsdepartementet sa til AFP at de hadde mottatt sterke indikasjoner på at opprørerne ville ta livet av Somers lørdag morgen amerikansk tid.

– De sa de ville henrette ham innen 72 timer, men vi hadde sterke indikasjoner på at det ville skje tidligere, at de allerede forberedte drapet. Det er derfor vi handlet så raskt som vi gjorde.

Les også: Bryter stillheten om USAs dronekrig

Årsaken til at redningsaksjonen ble mislykket, var at opprørerne fikk kjennskap til operasjonen i forkant, opplyser kilden i forsvarsdepartementet.

Etter den mislykkede aksjonen lovet Pentagon å arbeide kontinuerlig for å få gisler hjem.

– USA vil ikke tolerere bortføringer av vårt folk og vil jobbe utrettelig for å sikre våre innbyggeres sikkerhet, og for å holde deres fangevoktere ansvarlige, sa Pentagon-talsmann John Kirby.

– Døde av skuddskader

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til New York Times at amerikanske Somers ble skutt av dem som holdt ham fanget da amerikanske spesialsoldater gikk til aksjon. Somers ble fløyet til et amerikansk marineskip i regionen, men døde av skadene før han kom frem, ifølge avisens kilde.

Somers søster ber om at familien får lov til å sørge i fred, ifølge nyhetsbyrået AP

– USA fordømmer på det sterkeste al-Qaida-terroristenes barbariske drap på Luke Somers under en redningsaksjon. På vegne av det amerikanske folk kondolerer jeg overfor Lukes familie og hans nærmeste, sier president Obama.

Torsdag denne uken ble det kjent at USA mislyktes i et annet forsøk på å befri Somers fra AQAP, som bortførte ham i Jemens hovedstad Sana i september i fjor.

Ifølge amerikansk etterretning er AQAP den farligste fløyen av al-Qaida, men gruppen er ikke kjent for å ta livet av utenlandske gisler ofte.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus