Meny

Vinner av Fritt Ord-pris fengslet i Aserbajdsjan

TAUSERE NORGE: Journalisten Khadija Ismajilova som nå anklages for høyforræderi, mener Norge har blitt tausere i sine kritikk av manglende menneskerettigheter i Aserbajdsjan. Foto: Privat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den aserbajdsjanske gravejournalisten Khadija Ismajilova, som ble tildelt Fritt Ords pressepris i 2012, anklages for landsforræderi i hjemlandet.

Påtalemyndigheten har siktet den uredde journalisten for flere forhold, men siktelsen er unntatt offentlighet.

En domstol i Baku varetektsfengslet fredag Ismajilova for to måneder, noe Human Rights Watch reagerer sterkt på.

– Khadija Ismajilova er en brysom budbringer og arrestasjonen av henne føyer seg inn i rekken av den aserbajdsjanske regjeringens forsøk på bringe kritiske røster til taushet, sier Giorgi Gogia i Human Rights Watch.

– Hun bør straks løslates, legger han til.

Les også: Aserbajdsjan skjøt ned armensk militærhelikopter

– Landsforræder

Siktelsen mot Ismajilova ble tatt ut dagen etter at president Alham Alijevs stabssjef anklaget henne for landsforræderi i en aviskommentar.

Ismajilova har lenge vært en torn i øyet for regimet, blant annet som følge av sine avsløringer om korrupsjon i det offentlige.

Hun har også skrevet om forretningsvirksomheten til Alijev-familien, som har hatt makten i landet siden 1960-tallet, og hun har blitt hentet inn til avhør flere ganger.

Ilham Alijev overtok som president da faren Heydar døde i 2003.

Statoil

Aserbajdsjan har store oljerikdommer og Statoil har hatt virksomhet i landet siden 1993.

Ismajilova har også kritisert Norges rolle og hevdet i 2011 at norske myndigheter var blitt mindre tydelig i sin kritikk av menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Dersom de sier at næringslivsinteressene ikke er til hinder for kritikk, må de si hva som gjør at de er mindre åpenhjertige. Det må være en grunn, sa hun under et seminar i Oslo.

Les også: Statoil selger for 15 milliarder kroner i Aserbajdsjan

Ingen overraskelse

Pågripelsen av Ismajilova kom ikke som noen stor overraskelse, verken på henne eller andre.

Etter at hun hadde vært i Strasbourg i oktober og snakket med Europarådet om menneskerettighetene i hjemlandet, ble hun tatt inn til lange avhør.

Da hun skulle delta på en konferanse i utlandet noen uker senere, ble hun nektet utreise av myndighetene.

Regimet i Aserbajdsjan har de siste to årene fengslet en rekke journalister, redaktører, bloggere, menneskerettsforkjempere og politiske aktivister.

– Det er på høy tid at Aserbajdsjans internasjonale partnere gjør det klart overfor regimet at samarbeidet blir innstilt så lenge kritiske røster fengsles, mener Giorgi Gogia i Human Rights Watch.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus