Meny

Krigsseiler-register ber om bidrag

Krigsseilernes minnesmerke D/S Hestmanden ved kai i Kristiansand. Dette er det eneste gjenværende skipet av Nortraships flåte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes ingen fullstendig oversikt over sjøfolk som seilte i utenriksfart under andre verdenskrig – krigsseilerne. Nå har private tatt initiativ til et slikt register.

Det er Stiftelsen Arkivet, Lillesand Sjømannsforening og selskapet Samlerhuset som har ønsker å lage oversikten via nettsiden evigtakknemlig.no.

– De siste krigsseilere er i ferd med å bli borte, og med dem og de etterlatte blir historiene borte. Da er det ingen igjen til å fortelle disse. Det må vi forhindre. Dette er historier som har vært med på å forme Norge slik vi kjenner det i dag, sier Ole Bjørn Fausa, administrerende direktør i Samlerhuset.

Flere delvise registreringer har gitt oversikt over rundt 7.000 krigsseilere, men det anslås at 30.000–40.000 deltok i slik tjeneste. På få dager er over 100 personer blitt registrert via de nye nettsidene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus