Kyllingsalget faller – Listhaug lover mer forskning

Etter mange år med oppgang har Norturas salg av kylling falt den siste tiden. Landbruksministeren varsler mer penger til forskning på antibiotikaresistente bakterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtalen av at antibiotikaresistente bakterier er oppdaget i norskproduserte kyllinger ser ut til å ha påvirket salget, som inntil nå har økt jevnt og trutt de siste 20 årene.

– Vi måler dette løpende, hver eneste dag og hver eneste uke, og vi har en liten nedgang, opplyser konsernsjef Arne Kristian Kolberg på spørsmål fra NTB.

– Det er ingen betydelig nedgang, men i forhold til samme periode i fjor er den 2 til 3 prosent, forklarer han.

Gårdsbesøk

Sammen med landbruksministeren besøkte Nortura-sjefen fredag kyllingbonden Nicolay Spiten i Bevergrenda, rett nord for Kongsberg. Der fikk de se hvordan fjøset gjøres rent og desinfiseres etter at kyllingene er sendt til slakting – før en ny ladning på 20.000 kyllinger skal inn.

Det enorme rommet er rensket for sagflis, og mens landbruksministeren er på besøk, spyles veggene med skum. Alle de besøkende er iført hvite eller grønne engangsdresser for å hindre at smitte kommer inn, og alle må registrere seg med navn i en bok, slik at bonden har oversikt over hvem som har vært der.

Vet for lite

Vi vet for lite om antibiotikaresistente bakterier i kylling, vedgår landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Regjeringen er opptatt av å sikre mer forskning. Neste år skal vi gi mer penger til det, slik at vi finner ut mer, forteller hun til NTB.

Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet får nå beskjed om å finne ut hva det må forskes mer på.

Listhaug varsler også økt overvåking av situasjonen, samt at Norge skal ta opp problemet internasjonalt.

– Det er et globalt problem. Alle må ta opp kampen mot disse bakteriene. Norge bruker lite antibiotika i forhold til mange andre land, og vi ønsker at flere skal følge etter oss, sier landbruksministeren.

Blant annet peker hun på at veterinærer i flere land får betalt av leverandørene for å skrive ut mer antibiotika.

Intet narasin-forbud

Nortura kunngjorde tidligere denne uka at selskapet innen to år vil kutte ut fôrtilsetningsstoffet Narasin, som brukes til å forebygge en vanlig tarmsykdom hos kylling. Landbruksministeren ønsker imidlertid mer kunnskap om stoffet før det eventuelt forbys her i landet.

– Det viktigste nå er å skaffe seg mer kunnskap om Narasin og om hva som er konsekvensene av å ta det ut. Det er et stoff som er brukt i mange år i kyllingproduksjon, og utfordringen med å ta det ut, er at vi må bruke mer antibiotika, sier hun.

– Ingen fare

Tilberedt på riktig måte er det ingen fare knyttet til å spise norsk kylling, understreker både Nortura-sjefen og landbruksministeren.

– Det er trygt å spise norsk kylling så lenge du har god hygiene på kjøkkenet, sørger for å vaske hendene godt og steker kyllingen godt, sier Listhaug.

Bonden som fikk besøk fredag, Nicolay Spiten, har bare et snaut halvår bak seg som kyllingprodusent.

– Jeg har tro på kyllingproduksjon. Det har vært mye blest den siste tiden. Nå skaffer vi oss mer kunnskap og setter inn forebyggende tiltak, sier han.

Personvernpolicy