Meny

Tiåringen sultet i hjel – veide 14,8 kilo da han døde

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier etterforskningen av saken nærmer seg slutten. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiåringen som døde av sult i Oslo i august, veide bare halvparten så mye som normalt for en gutt på hans alder.

Politiet har konkludert med at den ti år gamle gutten høyst sannsynlig døde av uttørring og avmagring. Han veide 14,8 kilo og var 131,5 centimeter lang da han døde.

Tiåringen ble sist sett av to skolebarn i begynnelsen av august. De har forklart at de ikke merket noe uvanlig.

Den 27. august ble han funnet død hjemme i leiligheten hvor han bodde sammen med moren. Moren meldte selv fra til politiet. I november ble hun pågrepet og siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Kunne ikke leke

– Tidsrommet fra de to skolebarna så ham og til han ble funnet død er særlig interessant for oss, men vi har lite informasjon om tidsrommet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Han sier det ikke er holdepunkter for å si at gutten ble holdt inne ved tvang, og at det foreløpig ikke er aktuelt å utvide siktelsen mot moren.

– Men vi registrerer at folk som har snakket med mor, ikke har fått se gutten. Vi vet at kamerater har vært på døren og fått beskjed om at avdøde ikke kunne være med ut og leke, forklarer Kraby.

– Var utmagret

Det er vanskelig å fastslå sikkert om utmagring og uttørring var dødsårsaken. Gutten kan ifølge obduksjonsrapporten også ha dødd av nedkjøling, fordi man ved så lav kroppsvekt kan dø av kulde selv i vanlig romtemperatur.

– Det er likevel ingen tvil om at han var utmagret og uttørket. Spørsmålet er hva den faktiske dødsårsaken var, sier politiadvokaten.

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening er vekt under 23 kilo «alvorlig undervekt» for en ti år gammel gutt på den høyden. Normalvekt er mellom 26 og 34 kilo.

Kan gå flere uker

Rettsmedisiner Torleiv Rognum sier at han ikke kan kommentere den aktuelle saken. På generelt grunnlag sier han at en person kan dø av væskemangel etter seks til ti dager, og av mangel på næring etter seks til åtte uker. Hos barn kan det skje tidligere.

– Man blir gradvis svakere. Blodtrykket blir lavere, og til slutt stopper det hele opp. Hvis man ikke får væske, kan saltforstyrrelser i kroppen føre til hjertestans, forklarer han til NTB.

Han sier slike saker er svært uvanlige i Norge, og at dødsfall på grunn av avmagring stort sett rammer eldre som ikke kan ta vare på seg selv og personer med spiseforstyrrelser.

Undersøker mors økonomi

Kraby sier politiets etterforskning av saken nå nærmer seg slutten. Etterforskningen har så langt rettet seg mot skole, helsepersonell, barnevern, naboer og familie.

– Det som gjenstår er en gjennomgang av morens økonomi, herunder innkjøp av mat, og avhør av guttens far i Pakistan, sier Kraby.

Moren er fortsatt til rettspsykiatrisk observasjon ved Dikemark. Mandag vil hun overføres til psykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus, der observasjonene fortsetter.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus