Meny

Keisersnitt kobles til kroniske sykdommer

Keisersnitt kobles til kroniske sykdommer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn født ved keisersnitt har en større risiko for sykdommer som astma, tarmsykdommer og leukemi, ifølge stor dansk studie.

En omfattende undersøkelse viser at barn født med keisersnitt har høyere sannsynlighet for å bli innlagt på sykehus grunnet en rekke kroniske sykdommer, skriver forskning.no.

– Det er første gang noen har vist at keisersnitt kan være en felles risikofaktor for flere immunologiske sykdommer. Det gjelder ikke bare barnesykdommer som astma og allergi, sier Hans Bisgaard, som er professor ved Dansk Børneastma Center, ifølge nettstedet.

Undersøkelsen tok for seg to millioner barn i perioden 1973 til 2012 og forskerne konkluderte med at barna som hadde blitt født ved hjelp av keisersnitt, blant annet hadde 20 prosent større risiko for å få astma, 40 prosent større risiko for å få økte immundefekter og 10 prosent økt risiko for å få barnegikt.

Les også: - Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Kjenner ikke årsaken

Sykdommer som inflammatorisk tarmsykdom, leukemi og bindevevssykdommer var også hyppigere å se hos disse barna, skriver nettstedet.

Professor Niels Heegaard, forsker på immunologiske sykdommer ved Statens Serum Institut (SSI) i Danmark, sier ifølge forskning.no at han synes forskerne har gjort et solid og interessant arbeid.

Han påpeker at årsakene til funnene likevel er usikre og at inngrepet i seg selv ikke trenger å være årsaken.

– Vi vet ikke hva som er årsaken. Det kan være forskjellige grunner til at barn født ved keisersnitt oftere blir syke, sier Heegaard.

10.000 keisersnitt årlig i Norge

Han sier videre at genetikk og miljø også kan være mulige årsaker og forklarer at immunologiske sykdommer har en del felles gener som kan ha blitt aktivisert av keisersnittet. Men understreker likevel at det ikke er noen sikker sammenheng mellom et svekket immunforsvar og keisersnitt. 

Ifølge folkehelseinstituttet utføres det mer enn 10.000 keisersnitt i Norge hvert år. Dette tilsvarer om lag hvert sjette barn. Tallet har økt betydelig de siste 20 årene og er en av de vanligste operasjonene i Norge.

Folkehleseinstituttet opplyser også at de vanligste årsakene er fosterstress, som er et tegn på oksygenmangel, langsom fremgang under fødsel og  tidligere keisersnitt. I litt over 2000 tilfeller er keisersnittet grunnet mors ønsket.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus