Meny

Flytrafikken lammes i protest mot regjeringen

Parats nestleder Vegard Einan sier alle fly på de store flyplassene i landet vil bli stående på bakken førstkommende tirsdag som en politisk aksjon mot arbeidsminister Robert Eriksson lovforslag med økt adgang til midlertidige ansettelser. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen øker adgangen til midlertidige ansettelser – stikk i strid med innstendige råd fra de største arbeidstakerorganisasjonene. Nå blir det aksjoner.

YS-forbundet Parat har til nå gått lengst. Organisasjonen som samler kabinpersonale og bakkeansatte sier all flytrafikk ved Gardermoen, Flesland, Værnes, Bodø og Tromsø vil bli stanset fra klokka 13 til 14 førstkommende tirsdag.

– Vi gjør dette for å få politikere i alle partier til å forstå alvoret, sier Parats nestleder Vegard Einan.

Også fra de øvrige arbeidstakerorganisasjonene kommer kraftige reaksjoner. LO-leder Gerd Kristiansen mener forslaget ikke vil gi flere jobber, men bare øke usikkerheten for arbeidstakerne. YS-leder Jorun Berland sier det slik:

– Regjeringen ignorerer alle advarsler. Forslaget vil gi et B-lag i arbeidslivet.

– Ingen regler

Fagforbundet Unio beskriver forslaget som en elendig sysselsettingsstrategi, et historisk tilbakeslag og et systemskifte.

– Her er det ingen regler. Du kan sparkes ut uten grunn etter tolv måneder. Det gir en vilkårsfri bruk av mennesker og ingen terskel for utkasting, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Fra arbeidsgiversiden er tilbakemeldingene langt mer positive. NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror generell adgang til midlertidige ansettelser vil skape flere jobber og få flere ut i arbeidslivet.

– Dette er noe våre medlemmer har etterspurt i lang tid, sier hun.

Også Vibeke Hammer Madsen i bransjeorganisasjonen Virke applauderer forslaget.

– Dagens regler er for snevre, sier hun.

Forundret

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) var forberedt på skarpe reaksjoner, men ikke aksjonsformen som Parat velger.

– Streik er et lovlig virkemiddel, men jeg er svært forundret over at Parat velger å ramme vanlige folk fordi regjeringen nå legger fram forslag som gjør at flere får prøvd seg i arbeidslivet, sier han til NTB.

Forslaget om å øke adgangen til midlertidige ansettelser har vært ute på høring, der medfarten til dels har vært svært hard. Da regjeringens endelige forslag ble presentert fredag var enkelte nye momenter tatt inn.

Først og fremst gjelder dette de tre begrensningene som innføres ved slike ansettelser.

Begrensningene er en karantene på tolv måneder for bedrifter før samme eller annen arbeidstaker kan ansettes for å utføre lignende arbeidsoppgaver. I tillegg kommer en kvote på maksimalt 15 prosent midlertidig ansatte og forbud mot individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstid.

– Flere i jobb

Kvoten på 15 prosent kommer i tillegg til midlertidige ansettelser som etter loven alt er tillatt i dag, som arbeid for å utføre oppgaver av midlertidig varighet. Den såkalte fireårsregelen beholdes som i dag.

– Vi ser at flere står i fare for å havne på varig trygd. Dette gjelder spesielt ungdommer. Midlertidige ansettelser vil gi flere en arena til å vise fram talentet sitt og komme inn i arbeidslivet, sier Eriksson.

Økt bruk av lønnstilskudd, der kompensasjonsnivået heves fra 60 til 75 prosent, forenkling av arbeidsrettede tiltak ved å halvere sentrale ordninger fra 14 til 7 samt aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere er andre grep som skal få flere over i jobb.

På Stortinget er samarbeidspartiene KrF og Venstre delt i synet på midlertidige ansettelser. Venstre er for en generell adgang, mens KrF er mer skeptisk.

– Forslaget tar ikke for seg de utfordringene som vi ser blant annet i helsetjenesten og høyskole- og universitetssektoren, hvor ansatte blir gående midlertidig i lang tid uten å få faste ansettelser, sier KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus