Meny

Anundsen fikk vite om 133 barne-tvangsreturer

Justisminister Anders Anundsen beklaget tirsdag på det sterkeste overfor Stortinget at Politidirektoratet (POD) aldri videreformidlet regjeringens ordre om å myke opp utvisningspraksisen overfor asylbarn som har vært lenge i landet. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i år fått detaljerte forhåndsvarsler om alle tvangsreturer av barn som kunne vekke oppsikt.

Varslene er kommet direkte fra Politiets utlendingsenhet (PU), skriver Bergens Tidende.

Ifølge VG dreier det seg om 62 varsler som omhandler 133 barn.

Varslene er et resultat av at PU har hatt stående instruks om å melde fra oppover i systemet, i forkant av alle tvangsreturer der det muligens kan bli støy i offentligheten.

Justisdepartementets kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen opplyser til NTB at disse varslene omfatter færre enn 30 prosent av alle returer av barn i år.

Les også: Kontrollkomiteen krever svar om asylbarn fra Anundsen

Forberedt på spørsmål

I en epost fra Anundsens politiske rådgiver André R. Kolve, uttaler Anundsen:

– Det er riktig at departementet varsles i forkant av alle tvangsreturer som kan utløse offentlig oppmerksomhet. Disse varslene sendes til utvalgte personer i embetsverket og statssekretæren som jobber med asyl- og innvandringssaker. Dette gjelder alle utsendelser som kan skape medieomtale, en del av disse omhandler naturligvis også utsendelse av familier med barn. Hensikten med varslene er å gjøre departementet forberedt på eventuelle spørsmål fra mediene. Dette er en mangeårig praksis i departementet. Enkelte av disse varslene tilflyter også meg.

Ifølge BT eksisterte systemet med varsling også under den rødgrønne regjeringen.

Les også: Ikke juleamnesti til kirkeasylanter i år

Kontrollkomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget besluttet torsdag å sende et brev til justisministeren hvor den ber ham avklare fire konkrete spørsmål knyttet til asylbarnsaken.

– Det syns jeg er veldig praktisk og bra, sa Anundsen til NTB etter møtet.

Blant annet blir Anundsen spurt om han kan «bekrefte at han selv og departementet ikke kjente til den manglende oppfølgingen før saken ble omtalt i Bergens Tidende».

NTB får opplyst fra departementet at svaret ikke vil komme fredag.

Anundsen beklaget tirsdag på det sterkeste overfor Stortinget at Politidirektoratet (POD) aldri videreformidlet regjeringens ordre om å myke opp utvisningspraksisen overfor asylbarn som har vært lenge i landet. Dagen etter skyldte statsminister Erna Solberg (H) på dårlig politiledelse i POD.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus