Meny

Amnesty: Ynkelig å ikke ta imot syriske flyktninger

Nærmere fire millioner syrere har flyktet fra det krigsherjede landet og søkt tilflukt i naboland, der mange av dem nå lever i overfylte leire. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rike lands manglende vilje til å ta imot flyktninger fra det krigsherjede Syria, er ynkelig og sjokkerende, mener Amnesty International.

Over 10 millioner syrere, nærmere halvparten av landets befolkning, er nå drevet på flukt fra sine hjem.

De fleste er på flukt i eget land, men 4 millioner har søkt tilflukt i naboland. 3,8 millioner av dem lever nå i Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt.

I Libanon utgjør de syriske flyktningene nå over 26 prosent av befolkningen, går det fram av Amnesty-rapporten "Left Out in the Cold: Syrian refugees abandoned by the international community».

Resten av verden har kun tatt imot 63.000 syriske flyktninger, noe som er direkte ynkelig, mener Amnesty.

Les også: – Håpløst for syriske flyktninger i Tyrkia

Skammelig

Golfstatene har ikke tatt imot en eneste flyktning, og det har heller ikke Russland og Kina gjort, konstaterer Amnesty.

– Dette er rett og slett sjokkerende, sier Sherif Elsayed-Ali i Amnesty, som heller ikke er imponert over europeiske land.

– At Golfstatene ikke har tatt imot flyktninger, er særlig skammelig. Språkmessige og religiøse bånd tilsier at de burde ha gått i bresjen og tilbudt flyktningene en trygg havn, sier han.

Les også: Vil ta i mot 1 000 flyktninger fra Syria

Få til Europa

Europeiske land har heller ikke mye å være stolte av, mener Amnesty. Tyskland har rett nok tatt imot 70.000 syriske flyktninger, og Sverige har tatt imot nærmere 20.000, men andre europeiske land har knapt tatt imot noen.

Norge tar i år imot 1.000 syriske flyktninger. SV kritiserte tidligere i høst regjeringen for dette og mente at fem ganger så mange syriske flyktninger burde få opphold.

– Norge og andre europeiske land må våkne og slutte å tro at vi må velge mellom å hjelpe flyktningene der de er, eller ta imot flere flyktninger her. Vi må gjøre begge deler, og Norge må ta imot langt flere, sa stortingsrepresentant Karin Andersen.

Foreldreløse barn

Amnesty mener også at rike land må komme krigsflyktningene til unnsetning og tilby seg å ta imot minst 10 prosent av flyktningene som i dag lever i overfylte leire i Syrias naboland.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er særlig bekymret for de foreldreløse barna blant flyktningene, samt eldre, funksjonshemmede, alvorlig syke, torturofre og kvinner som har vært utsatt for overgrep.

– Land kan ikke bare lette på samvittigheten ved å gi penger. De som har økonomiske midler til det, må gjøre mer, sier Sherif Elsayed-Ali.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus