Meny

Kjente profiler vil mangle i svensk valgkamp

Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt (t.h.) og tidligere finansminister Anders Borg vil mangle når Sverige går til nyvalg i mars. Begge forlot politikken etter valget i høst. Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De svenske partiene ruster igjen til valgkamp. Men flere av de mest kjente profilene i svensk politikk vil glimre med sitt fravær.

De fleste partiene vil ha samme lagoppstilling i nyvalget 22. mars som de hadde i valget tidligere i høst.

Men for landets nest største parti Moderaterna vil det bli en valgkamp uten partiets to mest kjente profiler, tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt og tidligere finansminister Anders Borg. Begge forlot politikken etter valgnederlaget i høst.

Samtidig er partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna sykmeldt. Ingen vet når han kommer tilbake igjen.

Les også: Ny rapport slår fast at SDs velgere er «ekstremt intolerante»

Fremskyndet ledervalg

Moderaterna har nå fremskyndet valget av ny leder til 10. januar. Veien ligger da åpen for Anna Kinberg Batra, som i dag er parlamentarisk leder og finanspolitisk talsperson for partiet. Hun har vært lederstemmen i Reinfeldts fravær, og hun er også favoritt til å bli Alliansens statsministerkandidat.

Hvem som blir ny finansministerkandidat, er derimot ikke klart.

Moderaternas partisekretær Kent Persson sier han føler seg trygg på at partiet vil nå ut til velgerne, selv uten Reinfeldt og Borg.

– Dette valget vil handle om regjeringsdyktighet, om å ta ansvar for landet, og dermed om økonomien. Vi var innom dette også i forrige valgkamp, men det fikk ikke helt det gjennomslaget det burde fått, sier han.

Bakgrunn: Skriver ut nyvalg i Sverige

Samme kampsaker

De fleste partisekretærene sier de tror de store valgsakene vil bli omtrent de samme som i høst. Men denne gangen står to klare budsjettalternativer mot hverandre, de rødgrønne regjeringens budsjett mot den borgerlige Alliansens budsjett.

Det var budsjettspørsmålet som fikk statsminister Stefan Löfven til å varsle nyvalg. Hans eget budsjett falt da Sverigedemokraterna bestemte seg for å stemme for Alliansens budsjettforslag, slik at dette fikk flertall i Riksdagen.

En annen sak som kan komme til å prege valgkampen, er Sverigedemokraternas erklæring om at de vil forsøke å gjøre nyvalget til en «folkeavstemning» om svensk innvandringspolitikk.

– Forrige gang anstrengte vi oss for å ha flere budskap. Innvandring var ett av fem, sier partisekretær Martin Kinnunen.

Nå skal partiets kampanje gjennomsyres av hvordan innvandring påvirker samfunnet, forteller han.

Les også: Sverige kan gå mot mer politisk kaos

Sykmeldt

Sverigedemokraterna fikk 12,9 prosent av stemmene i forrige valg. Partiet mer enn doblet sitt antall mandater i Riksdagen og befestet sin posisjon som Sveriges tredje største.

Fremgangen har gitt partiet penger i kassa og nyansatt personell. Men partileder Jimmie Åkesson er sykmeldt for utbrenthet, og partiet kan bli tvunget til å gjennomføre valgkampen uten ham. I første omgang er han sykmeldt ut januar, men sykmeldingen kan bli forlenget.

Les også: Den borgerlige alliansen sier nei til Löfven

Hektisk

Situasjonen er også ny for Löfvens parti Socialdemokraterna og Miljöpartiet i den forstand at de nå sitter i regjering sammen og vil gå til valg på grunnlag av dette regjeringssamarbeidet og det budsjettforslaget de har lagt frem.

I partiene pågår nå febrilsk aktivitet. Mye må gjøres klart på kort tid før nyvalget.

Men valgkampen starter ikke på skikkelig riktig ennå.

– Den kan ikke starte nå. Det orker vi ikke. Ingen orker det. Velgerne orker ikke det. Man kan ikke drive valgkamp i fire måneder. Det blir for lenge, sier Socialdemokraternas partisekretær Carin Jämtin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus